Meseszép festett csempék! Így csináld lépésről lépésre

Írta: ,

Unod már a régi csempét? Tíz éve még tetszett, de ma már mást választanál? Valószínűleg felújítanál, de nincs kedved egy vagyont költeni. Egy kis kézügyességgel és kreativitással azonban a kezedbe veheted a felújítást. Most bemutatjuk, hogyan öltöztetheted új ruhába megunt csempédet!

Előkészületek Kép forrása: homestolove.com.au

1/5 Előkészületek

Ha precíz munkát akarsz végezni, nem szabad megfeledkezni az előkészületekről sem: rendezd be a munkaterületedet, teríts le fóliát, vegyél elő ecsetet, nedves szivacsot, rongyot.

Legjobb, ha fehér zoknit kapsz magadra, így biztosan nem fogod összekoszolni a már elkészített felületet.

Gondosan tisztítsd meg minden szennyeződéstől a lekenni kívánt felületet. Nem érdemes átugrani ezt a lépést, mert nem lesz olyan szép a végeredmény. Ezzel készíted elő az anyagot, hogy könnyebben le tudd kenni.

2/5 Alapozás

Csempefestés esetében ajánlott alapozni, de csak ha az adott festék esetében szükséges. Általában szebb és tartósabb az eredmény, ha alapozva is volt a felület.

Ügyelni kell arra, hogy a fugába is jól „beledolgozzuk” a festéket. Pár óra elteltével már óvatosan lehet rajta járni, de a következő réteget vagy a színt csak 24 óra elteltével lehet rá kenni.

Egy jó tanács: mivel az alapozónak elég éles szaga van, viselj maszkot és gyakran szellőztess.

 

Festés Kép forrása: bloglovin.com

3/5 Festés

Festőhenger segítségével fel tudod vinni a kívánt színt. Festékboltokban tudnak segíteni, de erre a célra a betonfesték az egyik legalkalmasabb. Ehhez tudják keverni a kiválasztott színt. Konyhában akár a manapság nagyon divatos táblafestéket is használhatod. Ezt jobb ha legalább két-három rétegben felviszed a csempére.

Ha mintákat is festeni fogsz, válassz olyan semleges alapszínt, amin az élénkebb árnyalatú minták jól mutatnak.

Díszítés Kép forrása: boxwoodavenue.com

4/5 Díszítés

Meseszép stencil (sablon) segítségével még egyedibbé teheted a csempédet. Ha már tudod milyennel szeretnéd díszíteni, figyelj oda rá, hogy ne csúszkáljon el a minta. A legjobb ha tapétaragasztóval körberagasztod a stencilt.

Manapság a szabályos geometriai mintákon túl rendkívül népszerűek a marokkói és keleties mintájú burkolatok.

Lakkozás Kép forrása: nestingwithgrace.com

5/5 Lakkozás

Ahhoz, hogy tényleg strapabíró kis járólapot kapj, le kell lakkozni a csempét. Használj parkettalakkot és több rétegben kend át, és már kész is!

A te munkád, méltán lehetsz büszke rá. Ilyen burkolata biztos, hogy nincs senkinek.