Mennyi festék kell egy szoba kifestéséhez? Így számolj, és erre figyelj, ha magad fested a falakat!

Zabolai Margit
Írta: ,

Ma már olyan könnyen felvihető festékek és profi eszközök kaphatóak, hogy a szobafestéshez nem is feltétlenül kell szakembert hívni. Persze azért ha úgy döntesz, magad veszed kézbe a dolgokat, néhány dolgot nem árt szem előtt tartanod, nehogy a szobafestőn való spórolásnak végül nagy ára legyen.

Számold ki, mennyi festék kell! Kép forrása: brit.co

A szükséges festékmennyiség kiszámítása egyáltalán nem bonyolult feladat, mindenkinek menni fog, aki boldogul az alsós matekkal, de azért gyorsan vegyük át a dolgot!

Először is számold ki a lefestendő fal területét. Ehhez mérd meg a fal hosszát és magasságát, majd a két adatot, méterben megadva szorozd össze - így már meg is van, hány négyzetmétert kell lefestened.

Ha több falat festesz, akkor természetesen ezeket a felületeket add össze, az ablakok, ajtók területét - ugyanígy kiszámolva - pedig vond ki a végeredményből.

Ha már kiválasztottad a kedvenc festékedet, nézd meg az oldalán, hány négyzetméterre elegendő egy doboz.

A sűrűség és a fedőképesség miatt két, azonos kiszerelésű festék nem feltétlenül ugyanakkora falra elegendő.

Válaszd a megfelelő festéket! Kép forrása: alisaburke.blogspot.hu

Számolj azzal, hogy a legtöbb festéket két rétegben kell felhordani - sokszor azokat is, amelyek állítják, hogy egy rétegben fednek.

Ha sötétebb színt festenél át világosabbra, akkor pedig még ennél is több rétegre lehet szükséged.

Ebben az esetben mindenképpen gazdaságosabb lehet, ha egy kicsit drágább, de jobban fedő festéket vásárolsz.

Arra is figyelj, hogy olyan festéket vegyél, ami a helyiség adottságainak megfelelő.

A konyhában vagy a fürdőszobában, ahol gyakori a pára, érdemes nedvességálló festéket venni, amin nem telepszik meg a gomba, ha pedig kisgyerek is van a lakásban, akkor előrelátásról tanúskodik a könnyen tisztítható, mosható falfesték választása.