Izgalmas ötletek a pegboard praktikus felhasználásához

Írta: ,

A pegboard egy rendkívül sokoldalúan hasznosítható, lyukacsos tábla, ami magyarul „perforált fal” néven híresült el. Az alábbi inspirációk alapján valószínűleg te is kedvet kapsz majd hozzá, hogy beszerezz egyet ebből a praktikus darabból!

Mi is ez pontosan? Kép forrása: bloglovin.com

1/5 Mi is ez pontosan?

Az eredetileg üzletekbe és műhelyekbe szánt pegboard meghódította az otthonokat is, köszönhetően annak, hogy a rendszerezést illetően gyakorlatilag mindenhol bevethető. 

Perforált falból vásárolhatsz méretre szabott lapokat, de már különféle polcrendszerek is készültek ezzel a technikával, tehát kézügyesség nélkül is lehet saját pegboardod.

Ha lemezeket veszel, akkor beszerezhetsz hozzájuk olyan síneket, amik segítségével a falon, vagy bárhol máshol rögzítheted a lakásodban.

Ezután már csak az akasztókra, tartókra kell beruháznod, ám ezek szintén nem kerülnek túl sokba (egy-egy nagyobb akasztó 100 forint körül mozog), és akár a papírboltokban is megvásárolhatod őket – feltéve, hogy a kezdőkészletben található tartók nem elegendőek.

Így használd a konyhában Kép forrása: inspiredbycharm.com

2/5 Így használd a konyhában

Ebben a konyhában máris láthatod, miért olyan nagyszerű választás a perforált fal.

A megfelelő anyagból megválasztva könnyen tisztán tarthatod, éppúgy, mint a csempét, ráadásul az aktuális hangulatodnak megfelelően bármikor átrendezheted.

Az akasztók és a tartók minden esetben univerzálisak, áthelyezhetőek, de természetesen biztosan tartanak, nem kell attól félned, hogy elengednek (míg ez a csempére nyomott akasztók esetében könnyen előfordulhat).

A perforált fal segítségével rögzítheted az edényeidet, főzéshez használt eszközeidet, felakaszthatod a konyharuháidat, de a látványt esztétikusan feldobhatod virágokkal és családi fotókkal egyaránt.

Polcokkal kombinálva pedig akár ilyen különleges konyhai berendezésre is szert tehetsz.

Vesd be az íróasztaloknál Kép forrása: bloglovin.com

3/5 Vesd be az íróasztaloknál

Akár a saját otthoni irodádról, akár a gyerkőcök tanulósarkáról van szó, a pegboard természetesen ezen a területen is bevethető.

Kiváló lehetőséget kínál akkor, ha az alapterület szűkös, kicsi az asztal lapja, viszont a gyakran használt eszközökre ráfér a rendszerezés.

A perforált falakat előszeretettel alkalmazzák a házi varrodákban, vagy akár műkörmös szalonokban is, hiszen az alap és a tartók segítségével a sok-sok apró holmit könnyű látványosan és praktikusan elrendezni.

Emellett természetesen inspiráló is lehet a látvány; akkor is bevetheted, ha munka közben szívesen nézegetnél olyan motiváló tárgyakat, amiket a hagyományos mágnes- és parafatáblák nem bírnak el.

Rendszerzéshez tökéletes Kép forrása: etsy.com

4/5 Rendszerzéshez tökéletes

Ha valamihez, akkor a rendszerezéshez tökéletes a perforált fal, függetlenül attól, hogy a lakás melyik részében veted be.

Felhasználhatod pl.

az éléskamrádban, segítségével rendszerezheted a tartalék alapanyagokat, fűszereket, vagy éppen a lekvárokat.

Használhatod a fürdőszobádban is, így látványosan elrendezheted a törölközőket, de ha a lapot vízálló festékkel vonták be, akár a szűk tusolóba is beteheted, és így az összes piperédet könnyen elérhetővé teheted.

Nem kérdés többé az sem, hogyan kerülheted el az ékszereid összegabalyodását: a pegboard segítségével minden egyes nyakláncod, fülbevalód, sőt, akár a sálaid is könnyen áttekinthetővé válnak majd.

A hálódban is használhatod Kép forrása: bhg.com

5/5 A hálódban is használhatod

A pegboard helyettesítheti, vagy kiegészítheti az éjjeliszekrényedet, de ágytámlaként is tökéletesen funkcionál.

Remekül teljesít akkor, ha pl. albérletben laksz, és nem akarod tönkretenni a festést.

Ilyenkor a falnak döntött, nagyobb méretű perforált fal a legjobb megoldás, de ha egy-két csavar belefér, akkor természetesen rögzítheted is a választott darabot.

A pegboardra megannyi képet feltehetsz, sőt, polcokat is aggathatsz a biztos alapra.

Mivel fogas formájú akasztókat egyaránt vásárolhatsz, kiegészítheted a táblát ezzel a funkcióval: máris van helye a köntösödnek, vagy a hálóingednek.

A perforált fal egyébként nem csak hagyományos, fehér vagy szürke lehet, választhatsz élénk színeket, fém helyett pedig fát, vagy áttetsző műanyagot is vásárolhatsz.