Itt a dekorboltok új kedvence: így használd a dekortapaszt!

Zabolai Margit
Írta: ,

A dekortapasszal talán már találkoztak azok, akik a hobbiboltok gyakori látogatói, de cikkünkben talán nekik is tudunk néhány ötletet mutatni a színes ragtapasz felhasználására. Ha pedig eddig még nem jöttek veled szembe a színes kis gurigák, most majd jó eséllyel keresni fogod őket, mert tényeg rengeteg jópofa dologhoz felhasználhatóak.

Mi az a dekortapasz, és hol kapható?

A dekortapasz angolszász nyelvterületen washi tape-ként ismert, és lényegében egy olyan cellux, amire valamilyen mintát nyomtak. A lehetőségek száma végtelen, a pöttyöstől a kockáson át a szivecskésig, a hangjegyekkel díszítettől a szezonálisig tényleg mindenféle mintában kapható.

Noha mintás ragasztószalagról van szó, fontos tudni, hogy az anyag maga valamelyest átlátszó, így még a sötétre színezett ragtapaszok is áttetszőek maradnak. A dekortapaszt akár nagyobb papírboltokban is, de hobbiboltokban biztosan megtalálod, valamint több internetes oldalon is beszerezhető.

Az áruk lelőhelytől, gyártótól és mintától függően 300-800 forint között mozog.

És akkor nézzük, hogy mire használhatod!

Dekoráld a laptopodat!

Személy szerint az egyik kedvenc tippem a mutatós laptop dekoráció, ahol 3-4 féle különböző dekortapasszal ragasztják le a billentyűzetet, ezzel egészen egyedi dizájnt kölcsönözve a laptopnak.

Fotó: makingitwithdanielle.com

Ezt a technikát egyébként magam is kipróbáltam, és mivel a tapaszok valóban áttetszőek, gépelés közben sem zavaró a dolog. Az viszont fontos, hogy ellentétben sok netes leírással, szerintem igenis fontos mérni, és pontosan egyforma méretű cikkeket vágni.

Én ezt nem tettem meg, és az eredmény kicsit kaotikus lett, ráadásul a túllógó tapaszok le is váltak a billentyűkről. Azonban, ha egyforma méretű cikkeket vágsz, akkor az eredmény tényleg nagyon fiatalos és mutatós lehet. A dekortapasszal egyébként a laptopod fedelét is bevonhatod, ha szeretnéd.

Csipkés csipeszek

A dekortapasz remekül mutat például néhány nagyobb méretű, fából készült csipeszre ragasztva is, mivel az áttetszősége miatt olyan lesz, mintha a finom mintákat egyenesen a fára festették volna rá.

A csipeszekkel aztán rögzíthetsz képeket, vagy rendszerezheted az irataidat, a lehetőségek számának csak a fantáziád szabhat határt. A tapasszal a csipeszeket akár teljes egészében is bevonhatod, de ragaszthatsz rájuk egyetlen sávban is, vagy akár vághatsz ki kisebb mintákat a dekortapaszból, és ezekkel is dekorálhatod a fa csipeszeket.

Ha szeretnéd, a csipeszt összetartó kis drótot a tapaszhoz illő árnyalatúra is festheted.

Fotó: girlinthegarage.net

Színes üvegek

A dekortapasz üvegeken is jól mutat, arról nem is beszélve, hogy egy mozdulattal eltávolítható, így bármikor újragondolhatod például az asztali váza dizájnját.

A színes ragasztószalagból vonhatsz egy kört a teamécses köré is, így akár szezonális gyertyatartót kaphatsz, de egy sávban, vagy akár egészében be is vonhatsz vele egy alaposan megtisztított befőttesüveget, amiből aztán lehet ceruzatartó, de partipohár is.

Ha különböző mintájú dekortapaszokat használsz, a vendégeid is tudni fogják, melyik pohár tartozik hozzájuk. Legyen szó vázáról, pohárról vagy vizes üvegről, a dekortapasz bájos játékosságot csempészik az üvegre.

Fotó: prettyhandygirl.com

Tekerj, tekerj!

A dekortapaszban az a jó, hogy könnyen eltávolítható, így a változás, amit előidézel vele, nem kell, hogy végleges legyen. Éppen ezért akár nagyobb felületeket is teljesen körbetekerhetsz a dekortapasszal, például bevonhatod vele a biciklid vázát.

Ez ugyan némileg időigényesebb munka, cserébe viszont akár apró pöttyök, kisebb virágok, vagy bármilyen más minta díszítheti a biciklidet alig néhány ezer forintból, ha pedig meguntad a dolgot, egyszerűen lehúzhatod a dekortapaszt, és visszaállíthatod az eredeti állapotokat. Egy ilyen tarka biciklibe biztosan te is teljesen belehabarodsz!

Fotó: cyclista.co.uk

Galéria / Otthonos lakás dekoráció kevés pénzből
Otthonos lakás dekoráció kevés pénzből Megnézem
a galériát!