Inspirációk a karácsonyi asztalhoz

Szabó Erzsébet
Írta: ,

A karácsonyi asztal az ünnepek egyik legfőbb része. Már jóval azelőtt fel lehet díszíteni, hogy a karácsonyfát felállítanánk, hiszen központi szerep jut neki minden egyes étkezés során. Ugyanakkor szenteste feltétlenül érdemes fokozni a hangulatot, különleges, egyedi terítéssel, ünnepélyes kiegészítőkkel.

Válassz tökéletes színharmóniákat!

A legalapvetőbb, ami meghatározza a karácsonyi asztalt, az a színharmónia, márpedig ezt csak és kizárólag a stílusod, illetve az elérni kívánt látvány szabja meg.

Amennyiben felemelően ünnepélyes megjelenésre, egyszerű, letisztult dekorációra vágysz, úgy legfeljebb két színt használj a kivitelezés során.

Erre tökéletes példa a fehér-arany, fehér-ezüst, fehér-bronz párosítása, de természetesen e natúr szín mellé bármilyen árnyalatot választhatsz.

Tipikusan karácsonyi párosítás a piros-zöld, de érdekes hatást érhetsz el a kék-ezüst és az arany-piros párosításával is.

Mindegy, melyik kombináció mellett voksolsz, az a lényeg, hogy az előre kitűzött színharmóniától ne térj el.

Nem csak azért, mert nem éppen „divatos” mindent összeömleszteni a karácsonyi asztalon, hanem mert sokkal nagyobb az összhang, ha megmaradsz az eredeti irányvonalon.

Kerüld a túlzsúfoltságot!

Amellett, hogy nem érdemes a végtelenségig csicsázni a karácsonyi asztalt, legkevésbé sem praktikus megoldás, ha a díszek miatt nem tudtok kényelmesen étkezni.

Amennyiben eleve kicsi a hely, célszerű olyan dekorációkat bevetned, amik alapvetően nem akadályozzák magát az étkezést.

Az asztali futóra gond nélkül lehet pakolni, míg extra helyet az étkezés megkezdéséig nem foglal a tányérba tett, hajtogatott szalvéta sem.

Próbálkozhatsz az étkészlet esztétikus elrendezésével, szalaggal való átkötésével, amit a különlegesebb hatás érdekében szintén elhelyezhetsz a tányérban.

Így kis felület esetében sem kell lemondanod a látványos karácsonyi dekorációról.

Persze, arra ügyelj, hogy a tányérokat sem szabad teljesen megtömni: a szalvétának könnyű helyet találni, az evőeszköz a kézbe kerül, de a többi dísszel valamit kezdeniük kell a vendégeknek.