Így kezdj neki, ha garázsvásárt szeretnél szervezni

Zabolai Margit
Írta: ,

A garázsvásár, vagy yard sale az amerikai filmekből ismerős lehet, és elég kecsegtető módja annak, hogy megszabadulj a fölöslegessé vált, csak a helyet foglaló dolgaidtól, szerezz egy kis pénzt, és még jól is érezd magad saját garázsvásárod házigazdájaként – de hogyan is fogj hozzá a szervezéshez? A dolog nem is olyan bonyolult, mint hinnéd, a legfontosabb tippekről kifaggattuk Kaczur-Somfay Dorottyát, a Cityfox alapítóját, a Garázsvásár a gyermekekért szervezőjét.

Jogilag is tisztán

Az első és legfontosabb dolog, amivel tisztában kell lenned, az a garázsvásár adózási háttere. Mert van neki, és komolyan kell venni! Szerencsére az, hogy eladod a megunt dolgaidat bizonyos összegig adómentes tevékenységnek számít, de ettől függetlenül számítani kell arra, hogy jön egy ellenőrzés, és akkor az eladott tárgyakról fel kell majd mutatnod egy listát, amivel igazolhatod, hogy a bevétel nem haladta meg a 600.000 Ft-ot (a garázsvásár ugyanis nem lehet üzletszerű tevékenység). Emellett azt is érdemes tudnod, hogy teljesen új dolgokat nem lehet értékesíteni a garázsvásáron, mert az gyanús lehet az adóhivatalnak. – mondja Kaczur-Somfay Dorottya, a garázsvásárokat szervező Cityfox alapítója. „A garázsvásár lényege, hogy saját garázsunk előtt, kertünkben szervezzük, ha ugyanis az utcára vagy egy közeli parkba, térre akarnál kivonulni, ahhoz már területfoglalási engedélyre lenne szükség. Illetve ha társasházban laksz, arra is gondolnod kell, hogy csak a többi lakó beleegyezésével szervezhetsz ilyen eseményt.” – sorolja a további tudnivalókat.

Okos válogatás, nagy hírverés

Ha már túl vagy a helyszín kiválasztásán, és épp az eladásra kínált termékeket válogatod, érdemes figyelned rá, hogy a számodra fölösleges lomok, kacatok másnak kifejezetten értékesek lehetnek.

„A Cityfoxnál figyelünk rá, hogy a valóban értékes dolgokat (ami adott esetben egy gyűjtő számára igazi kincs lehet) akár becsüsök bevonásával is külön átnézzük és beárazzuk.  Nem egyszer segítettem pakolás közben az ügyfeleimnek, hogy ne dobjanak ki bizonyos tárgyakat. Alig akarták elhinni, amikor pénzt adott értük valaki! Pedig épp ez a garázsvásár lényege: bármit el lehet adni.” – mutat rá Kaczur-Somfay Dorottya.

A garázsvásárod sikerességét a jól átgondolt válogatás mellett egy kis reklámmal tudod bebiztosítani: „Ha befotózod az eladásra kínált dolgaidat és közösségi oldalakon is meghirdeted az eseményt, az segítheti, hogy többen eljöjjenek. Egy garázsvásár sikere ugyanis főleg azon múlik, hogy hányan vesznek részt rajta. De emellett az áru minősége is nagyon fontos, éppen ezért a Cityfoxnál például semmi olyat nem válogatunk ki eladásra, ami komolyabb hibával rendelkezik.”

Alkudni ér!

Ha megvan a helyszín és az esemény, meghívtad a barátaidat, és kiválogattad, mitől szeretnél megszabadulni, akkor nincs más hátra, mint hogy eldöntsd, miért mennyit kérsz. Szakértőnk szerint ez az a pont, ahol sokan hibázhatnak, hiszen amikor a saját tárgyaidról van szó, az érzelmi értéket is óhatatlanul hozzácsapod az árhoz, amit viszont a vevő értelemszerűen nem szeretne megfizetni.

„Azt javaslom, hogy csak olyan dolgokat tegyél ki eladásra, amire tényleg nincsen szükséged. Így az ár elhanyagolható, tehát akár pár száz forintért is kínálhatsz bizonyos tárgyakat. Saját tapasztalataim szerint ilyenkor egyébként bízhatunk a sok kicsi sokra megy elvben. Ami már csak lom és foglalja a helyet, jobb, ha nem marad a nyakunkon, és ha ezekért még pénzt is kaphatunk, az csak bónusz.” – magyarázza a siker titkát a szakértő.

Ami pedig az alkut illeti, kár lenne kihagyni a dologból, hiszen ez adja meg az egész zamatát – a garázsvásár lényege pedig az, hogy mindenki jól érezze magát! Te szerzel egy kis pénzt, és főleg helyet a lakásban, a vásárlók pedig baráti áron juthatnak hozzá számukra hasznos dolgokhoz, így elégedetten távoznak.

„Volt egy vevőm, aki fantasztikus színészi alakítást nyújtott egy alku során, és a végén azt éreztette velem, hogy ő tett nekem szívességet a vétellel, és az egész egy 300 Ft-os kis eszközért ment. Ez egy játék, és mindannyiunkban ott a gyerek, hiába próbálnánk is leplezni.”

Ha tehát van felesleges holmid, akkor kalandra fel, legyél te a játékmester, és szervezd meg a saját garázsvásárodat – ötletadónak pedig kilátogathatsz szeptember 5-6-án a Garázsvásár a gyermekekért rendezvényre.