Így hasznosíthatod újra az autó kerekeit - csodás dolgok készülhetnek belőle!

Írta: ,

Az elhasznált kerékgarnitúrák a legtöbb embernek bosszúságot okoznak. Veszélyes hulladéknak számítanak, többnyire pedig csak speciális gyűjtőkben veszik át őket, sokkal egyszerűbb tehát, ha inkább az újrahasznosításukkal próbálkozol. Az alábbi inspirációk ebben segítenek!

1/5 Kerti ülőkék

Ötletes, de annál egyszerűbb a kerekekből kerti ülőkéket gyártani.

Eleve megvan a hangulata annak, hogy ilyen alacsonyan ücsörögtök, de extra ráadás, hogy alig kell költened azért, hogy neked is ilyen látványos székeid legyenek a kertedben.

Mindössze egy-egy falapot kell méretre vágnod – ezt kell ragasztanod a kerék egyik oldalára. (Gondold át, később mekkora súlyú emberek fogják használni! Ha gyerekek, elég a vékonyabb lap is, de ha felnőtt férfiak, inkább ne kockáztass.)

Ezután jöhet a párna: ha mázlid van, tudsz akkorát venni, ami pont passzol rá, de némi kézügyesség mellett magad is gyárthatsz egyedi darabokat.

Rögzítés előtt fesd le a kerekeket – de persze feketén is hagyhatod, főleg, ha hasonló árnyalatú párnákat választottál.

Újragondolt virágtartó Kép forrása: diyprojects.com

2/5 Újragondolt virágtartó

Talán te is láttad már, hogy a kerekeket a földre fektetik, közepébe pedig virágokat ültetnek. Ez sem rossz megoldás, hiszen a gyomnövények a keréken kívül maradnak, míg a virágok kedvükre szaporodhatnak.

Ám, ha nem mozgatta meg a fantáziád ez a lehetőség, akkor is használhatod a kerekeket virágtartóként, csupán némileg modernebb kivitelben.

Jó példa erre ez a lehetőség, amikor a kerék már eleve új fényben tündököl, köszönhetően az átfestésnek.

A kerek forma sokkal szebben kiadja magát így, felakasztva, ráadásul a virágok is hosszan alálóghatnak, ami ugyancsak feldobja az összképet.

További előny, hogy nem muszáj elültetned a virágokat, hiszen a cserepeket tökéletesen elrejtheted a gumi belsejében.

Hinta Kép forrása: beautyharmonylife.com

3/5 Hinta

Régen szinte minden játszótéren és óvodában helyet kaptak a gumiabroncsok, hiszen rendkívül ötletes játékok készülhettek belőlük. Miért ne valósíthatnád meg ezeket az ötleteket otthon?

A nagyobb kerekekbe homokot tehetsz, így kész a villámgyors homokozó, míg a hagyományos változatokból akár hinta is készülhet.

A felfüggesztésre persze mindig ügyelj, és inkább csak a gyerekek használják ezeket a játékokat, hiszen az ő súlyukat könnyebben elbírják a kötelek, rögzítések.

Ha pedig téged is művészi vénával áldott meg a sors, gyakorlatilag bármit faraghatsz a gumikból, akár kerti hintalovat – inspirációkat találsz bőségesen a neten.

Kutyafekhely Kép forrása: bulliepupsrus.com

4/5 Kutyafekhely

Ideje, hogy ne csak a gyerekekre gondoljunk, hanem a család kedvenceire is! Egy-egy használt abroncsból akár ilyen csodás fekhely is készülhet a kutyák, macskák számára.

Ha ezt a darabot szeretnéd leutánozni, szükséged lesz egy éles vágóeszközre, hogy formára igazíthasd a gumit. Mivel a vágás nyoma nem túl szép, esetleg kicsit éles is lehet, érdemes valamilyen anyaggal elfedned, de ezzel csak még tovább díszítheted.

Feltétlenül gondolj a belső bélésre is, hiszen az abroncs csak a vázát jelenti a fekhelynek! Ha nem szeretnéd ennyire bonyolítani a projektet, egyszerűen tekerd körbe anyaggal a gumit, a belsejébe pedig tegyél egy méretes párnát.

Használd fel a gumibelsőt Kép forrása: thewhoot.com.au

5/5 Használd fel a gumibelsőt

Ha megtetszett a kerti ülőke, ezt a megoldást is imádni fogod. Ennél a projektnél nem az abroncsot, hanem a gumibelsőt használták fel, és amint látod, ez is megfelelő arra, hogy ülő alkalmatosság készüljön belőle.

Nincs is más dolgod, mint egy hosszú anyaggal, vagy vastagabb szalaggal körbetekerni a gumit, majd (lehetőleg alul, vagy belül) rögzíteni a végét.

Egy ilyen dekor tárgy bármelyik gyerekszobát feldobhatja, de ha kisebb termetű házi kedvencetek van, egy párna ezzel a megoldással számára is kiváló fekhelyet készíthetsz.

Utóbbiból is látszik, hogy egy ilyen, sokak által szemétnek gondolt tárgy, milyen sokoldalúan újrahasznosítható!