Így dekorálj a tavasz legszebb virágaival

Írta: ,

Tavasszal végre ismét van miért és mivel dekorálnunk, sajnos díszítés szempontjából túlságosan is távolinak tűnik a karácsony. A szezon legcsodásabb ékei a frissen nyíló virágok, amikből pillanatok alatt rendkívül látványos dekorációt lehet összeállítani.

Tulipán

1/6 Tulipán

A tulipánok egyik legnagyobb előnye sokszínűségükben rejlik, számtalan tónusban, sőt, változatos mintázatban is beszerezhetjük őket.

Emiatt aztán nagyon könnyű segítségükkel élénk, vegyes, vagy éppen visszafogott, szolid dekorációt összeállítani. Tökéletesen mutatnak bármilyen vázában, hiszen hosszú száruk, egyenes leveleik kiemelik a virágok szépségét.


Kültéri szépség: 7 növény, ami késő őszig virágba borítja a teraszt


Manapság már vásárolhatunk cserépben hagymás tulipánokat is, amik nem csak a lakást, hanem később akár a kertet is díszíthetik. A tulipánok szárait időnként érdemes kisebbre vágni, majd kosárkában, vagy akár egy faládikában elrendezni.

Lényegében bármibe beleállíthatjuk őket, amiben elfér egy öblösebb bögre, befőttesüveg, vagy egy váza. Utóbbiakat könnyedén elrejtethetjük, így azt a hatást keltjük, hogy a virág a ládából nőtt ki.

Jácint

2/6 Jácint

Az egyik legtipikusabb tavaszi virág a jácint, amit nem csak széleskörű elérhetőségének, hanem maximálisan szezonális illatának is köszönhet.

Mindezen felül a jácintok a sok-sok aprócska virággal még jobban hirdetik a tavaszt, sokan nem is tudnak ellenállni nekik, amikor végre megjelennek a boltokban.

Esztétikusan elrendezni sem nehéz őket, ugyanis már egy vidám színű kaspóba helyezve is tökéletesen mutatnak. Persze, aki különlegesebb megoldásra vágyik, az tekerje körbe a cserepet természetes anyaggal, vagy ültesse eleve sajátos kaspóba.

Példának okért ilyen az újragondolt, kisméretű vödör, az öntözőkanna, de a fonott kosárka, a régen nem használt bögre is tökéletes. A jácintokat természetesen vízbe is lehet állítani, erre a célra válasszunk aprócska gömbvázát, a végeredmény fantasztikus lesz.

Gyöngyvirág

3/6 Gyöngyvirág

A tavasznak inkább a második felében nyílnak a csodálatos gyöngyvirágok, amik ugyancsak igazán egyedi illattal és küllemmel bírnak.

Nem árt vigyázni velük, ugyanis mérgezőek, de természetesen csak kevés dekorációs céllal leszedett virág nem vált ki kellemetlen hatásokat.

A gyöngyvirágokkal egyébiránt rendkívül könnyű dekorálni, a leveleiket felhasználva bájos kis csokrokat állíthatunk össze. Mivel ilyen szolid külleműek, bármilyen más színnel, tavaszi virággal könnyedén összepárosíthatóak.

A különlegesebb végeredmény érdekében időnként érdemes más, fehér virágokkal összekombinálni őket, akár a mezőről összegyűjtött változatok is tökéletesek erre a célra.

Kisméretű üvegvázába állítsuk a virágokat, de ne foglalkozzunk a szabályszerű elrendezéssel. 

Nárcisz

4/6 Nárcisz

A gyöngyvirággal ellentétben a nárciszok már sokkal inkább jellemzőek a tavasz elejére, legalábbis amint beköszönt a jó idő, a sárga, vagy éppen fehér virágok már bontogatják is szirmaikat.

Szerencsére a nárciszokkal szintén rendkívül könnyű dekorálni, üdeségüknek köszönhetően az egész lakásba színt visznek.

Kombinálhatjuk őket más virágokkal, de a tulipánokhoz hasonlóan, hosszú száraiknak köszönhetően a méretes vázákban is jól mutatnak.

Egyedibb megoldást kínál, ha a szárakat visszavágjuk, és akár gömbvázába, akár egy-egy kispohárba állítjuk a virágokat. Befőttesüveg köré a korábbi példák alapján gyakorlatilag bármit készíthetünk, akár ágakból összeboronált „kaspót” is.

Utóbbit tovább díszíthetjük egy gondosan megkötött masnival, illetve azzal, hogy az ágakat nem függőlegesen, hanem oldalra döntve rendezzük el.

Orgona

5/6 Orgona

Az orgona ugyancsak a tavasz második felére jellemző, de olyan csodás látványt nyújt, és annyira fantasztikus az illata, hogy nem maradhat ki a sorból.

Már egy-egy szál orgona is feldobja a lakást, nemhogy egy csokor.

A hagyományos, nemes fehéren és sötétlilán túl kevésbé népszerű a világos lila, „szimpla” változat, pedig a három szín egymás mellett tökéletes összhangot és harmóniát hozhat.

Ha több ággal sikerült beszereznünk, akkor érdemes az orgonákból egy valóban hatalmas csokrot kötni, majd áttetsző, vagy fehér, nagyméretű vázába állítani.

Néhány ág esetén jó ötlet kosárkába rendezni a méretes virágokat, de amíg friss a növény, az apró virágocskákat akár szét is szórhatjuk az asztalon. Persze, így nem lesz túl tartós a végeredmény, de a látvány kárpótol.

Aranyeső

6/6 Aranyeső

Az aranyeső még a legborongósabb tavaszi napokba is új fényt hoz, köszönhetően élénksárga virágainak és aprócska, üde zöld leveleinek.

Egyszerűen nem lehet elrontani a dekorálást, ha ilyen alapanyagra építünk, ugyanis a kis virágok egyenként, de az igazán hosszú, méteres ágakon is megállják a helyüket.

Az aranyesőt húsvétkor is célszerű felhasználni, kiváló tojásfát készíthetünk a segítségével.

Koszorú, ajtókopogtató gyanánt is tökéletes díszt kapunk, az egymásba fordított ágak nem csupán a dekoráció alapját képezik, hanem már önmagukban is feldobják a látványt.

Az aranyeső különösen szépen mutat a piszkosfehér és a barna vázákban, de bájos küllemének köszönhetően minden dekorációs elembe könnyedén beilleszthető.