Így cseréld le a csempét a konyhában saját magad – Könnyebb, mint gondolnád!

Zabolai Margit
Írta: ,

Egy gyakorlott mester munkájával persze semmi nem ér fel, de van úgy, hogy az anyagok beszerzése mellett a szakember díja már nem fér bele a keretbe. A konyhacsempe lecseréléséhez talán nem érdemes egyedül hozzáfognod, ha korábban még egy csavart sem tekertél be, de ha legalább alapszintű barkácsismereteid vannak, akkor magad is megpróbálkozhatsz az új csempe felrakásával. Mutatjuk, hogyan!

Előkészületek Kép forrása: decoholic.org

A konyhapult mögötti csempe általában nem nagy felületet takar, ezért a munka sem lesz hatalmas, de azért szánj rá elég időt. Fontos, hogy a felületet megfelelően előkészítsd: az esetleges repedéseket, mélyedéseket egyengesd ki javítóhabarccsal, és egy vízszintmérővel bizonyosodj meg róla, hogy a felület teljesen sík.

Ha nem tökéletes a fal felülete, a csempén nagyobb lesz a feszültség, hamarabb megrepedezik, elpattan, de akár le is eshet. Számíts arra, hogy a habarcs száradási ideje körülbelül 12 óra.

A csempézés megkezdése előtt szerezd be a szükséges eszközöket is: alapozó, csemperagasztó és csempekereszt, valamint mérőszalag, ecset, faléc, fúrógép, fogazott simítólemez, a már említett vízmérték, és vödör a ragasztó kikeveréséhez mindenképpen kelleni fog, de egy pormaszk sem árt.

Hajrá! Kép forrása: walkerzangerblog.com

Ha bekeverted a csemperagasztót, először a simítólemez egyenes végével oszlasd el a felületen, majd a fogazott oldallal is simítsd végig, ügyelve, hogy mindenhol egyenletes maradjon a ragasztóréteg.

A falécet fektesd a fal mellé, és innen indulva kezd el felrakni a csempéket.

A léc nem csak abban segít, hogy megtartsd az egyenes vonalat, de a csempék lecsúszását is megakadályozza.

A csempéket egyesével, erősen nyomd a ragasztóba.

Ha van gumikalapácsod, óvatosan azzal is megütögetheted őket.