Hangulatos tavaszi díszek pár száz forintért

Írta: ,

Végre melegedik a hőmérséklet, nyílni kezdenek a virágok, ismét aktuális lesz a húsvéti dekoráció. De hogyan öltöztetheted fel a lakást különleges hangulatba minimális pénz mellett?

Friss és vágott virágok

1/5 Friss és vágott virágok

Tavasszal nem csupán a virágboltok, hanem a nagyobb áruházak is egytől-egyig kínálnak vágott és hagymás növényeket, így aztán nem lehet gond ezekből néhányat kedvező áron beszerezni.

Aki spórolni szeretne, annak persze jobb választás a hagymás, évelő virág megvásárlása, amit nem csupán kiültetni lehet, hanem gondozni is, egészen a következő tavaszig. 

A cserépbe ültetett, vagy vázába állított virágok nem csak kihagyhatatlanok a tavaszi dekorációból, hanem gyönyörködtetik a szemet és az illatuk sem lebecsülendő.


Olvastad? 7 meseszép növény, ami késő őszig virágba borítja a teraszt


A különleges élményért állíts egy-egy szál virágot apró befőttesüvegekbe, vagy készíts fűzfavesszőkből fészekszerű kaspót a hagymás jácintoknak, nárciszoknak, tulipánoknak.

Kosárkába rendezett dekoráció

2/5 Kosárkába rendezett dekoráció

Az apró kosárkák már-már alapvető dekorációs elemnek bizonyulnak a tavaszi időszak során.

Nem csoda, hiszen igen sokoldalúan felhasználhatjuk őket.

Elrejthetjük bennük a kevésbé látványos cserepeket, így csak a csodás virágok fognak kikandikálni.

Telerakhatjuk őket festett tojásokkal, nyuszi-, vagy csibefigurákkal, de tekinthetünk rájuk egyfajta fészekként is, amit mohával bélelhetünk.

Amellett, hogy a boltokban vásárolhatunk kész kosárkákat, mi magunk is készíthetünk némi kézügyességgel felvértezve.

Favesszők helyett kevésbé tartós, de hasonlóképpen olcsó a vastagabb papírból hajtogatott változat, amit nemkülönben díszíthetünk kívülről és belülről egyaránt.

Klasszikus kifújt tojások

3/5 Klasszikus kifújt tojások

A klasszikusnak számító húsvéti dekorációk nem csak azért közkedveltek, mert komoly hagyományuk van, hanem azért is, mert gyakorlatilag ingyen elkészíthetőek.

A hangulatos vázába állíthatunk hosszabb-rövidebb szárú barkát, vagy, ha nem sikerül szereznünk, bármilyen más, leveleit bontogató ágacskát felhasználhatunk erre a célra.

A tojásokat megtisztítjuk, kifújjuk, majd a kézügyességünknek megfelelő módon díszítjük. A legkülönfélébb technikák segítségével festhetjük őket, de akár horgolhatunk, ragaszthatunk is rájuk. 

Amennyiben egy kis extra pénzt tudunk a célra áldozni, vagy kevésbé vagyunk türelmesek, érdemes natúr hungarocell tojást vásárolnunk, így az egyszer elkészített dekorációs elemeket gond nélkül tárolhatjuk a következő szezonig.

Tojáshéjba rejtett apróságok

4/5 Tojáshéjba rejtett apróságok

Az elmúlt szezonokban hatalmas slágernek számítottak azok a dekorációk, amik a tojáshéjat célozták meg alapul.

A legnépszerűbb változatok talán azok voltak, amiket papír segítségével formára díszítettek (pl.

kiscsibéket, nyuszikat ábrázoltak), illetve amik kaspóként funkcionáltak.

Utóbbi esetén a kifújt tojás egyharmadát eltávolítjuk, a nagyobb részbe kevés földet teszünk, majd főleg pozsgásokkal, miniatűr sziklakerti növényekkel ültetjük be.

Amennyiben palántázni nincs kedvünk, a tojásokat miniatűr vázaként is felhasználhatjuk, egészen aprócska virágokkal dekorálhatjuk.

A rögzítésre kiválóak a kisebb szájjal bíró poharak, illetve a reggeliző asztalokról ismert tojástartók.

Hajtogatott virágok, szimbólumok

5/5 Hajtogatott virágok, szimbólumok

A hajtogatás az egyik leglátványosabb, mégis gyakran a legolcsóbb dekorációs lehetőség is egyben.

A tavaszi szezonban főleg a klasszikus szimbólumok, illetve a virágok azok, amikre érdemes támaszkodnunk a hajtogatás során.

Természetesen az internet tele van inspirációkkal, így nem nehéz lépésről lépésre haladni és ötletes végeredményeket kivitelezni. 

Ízlésünk szerint a korábban említett módon felhasználhatjuk a kifújt tojásokat alapként, de a barka ágakat is tovább díszíthetjük a hajtogatott virágokkal.

Az apró kosárkákban is jól mutatnak a vidám színek, de a lakásban gyakorlatilag bárhol elrejthetünk néhány ízlésesen elkészített és hangulatos dekorációt.

Sőt, hajtogathatunk komplett húsvéti tartóedénykéket is, amikbe majd elrejthetjük a gyermekek számára készített meglepetéseket.