Falfestési technikák - Így érhetsz el különleges hatást saját magad is

Írta: ,

A nyár a legnépszerűbb időszak a lakásfelújításra, és ha esetleg falfestésben gondolkodsz, a szép színek mellett a technikákat is érdemes átbogarászni - a megszokott egyszínű, vagy a bordűr csíkkal elválasztott felállás helyett néhány igazán izgalmas dolgot is készíthetsz.

Oldschool hatás, modernben Kép forrása: fleachic.blogspot.hu

1/5 Oldschool hatás, modernben

Kicsit tapétaszerű, kicsit a régi falak egyenletlen hatását idézi, de mindenképpen jól mutat ez a különleges technika, amihez még csak drága kiegészítőkre sem lesz szükséged.

Egyszerűen fesd le a falat az általad választott színnel, majd egy hagyományos seprű fejét kicsit szétlapítva húzz határozott, egyenes vonalakat a falra.

Azzal persze számolnod kell, hogy a csíkok mentén a fal eredeti színe fog előtűnni!

Így lehet, hogy érdemes először fehérrel átkenni a felületet, és csak utána használni ezt a technikát.

Mókás pöttyök Kép forrása: buzzfeed.com

2/5 Mókás pöttyök

Nagy rajongója vagyok a pöttyöknek, amik mindig játékosak és vidámak, mégis sokféle hatást lehet elérni velük.

Egy előre kivágott sablonnal percek alatt felkenheted a mintákat a falra, a végeredménynek pedig csak a fantáziád szab határt.


Csodaszép gyerekszoba inspirációk kislányoknak


Ilyen finom színekkel remek dekorációt készíthetsz a gyerekszobába, de képzeld el például, hogy a fehér falra ragyogó, metálos színű pöttyöket kensz - remek választás a hálóba vagy a fürdőszobába is.

Ombre falfestés Kép forrása: resene.co.nz

3/5 Ombre falfestés

Ha egy kis méretű szobát szeretnél színesre festeni, érdemes elgondolkodni az ombre technikán, mert így nyugodtan használhatsz merészebb színeket is, mégis tágasnak, levegősnek hat majd a helyiség.

A titok, hogy felülről lefelé haladj, minden egyes sáv felfestése után adj egy újabb adag színezőt az alapszínedhez, így egyre erősebb és erősebb árnyalatot viszel fel.

Körülbelül három sáv elkészítése után fogj egy nedves ecsetet, és szépen mosd össze a festéket, szintén felülről lefelé haladva.

Érdemes a technikát először egy kisebb felületen kipróbálni, de ha egyszer ráérzel a dologra, pofonegyszerű ilyen látványos falakat készíteni.

Rusztikus hatás Kép forrása: maisondecor8.blogspot.hu

4/5 Rusztikus hatás

Ha ódon, kicsit rusztikus, kopottas hatást szeretnél elérni, fesd le a falat egy rétegben egy bizonyos színnel, majd teljes száradás után erre vidd fel a másik, kiválasztott árnyalatot, ami a falat uralni fogja.

Mielőtt a festék teljesen megszáradna, nyomkodd át egy összegyűrt újságpapírral, így az első rétegben felvitt festék átüt majd bizonyos helyeken.

Érdemes összeillő színekben gondolkodni, és bátran kacsintgass a sötétebb árnyalatok felé.


Szürke a lakásban? Meglepődsz, milyen jól nézhet ki!


Ez a megoldás például szürkével is igazán jól mutat.

5/5 Csillogó falak

Van, aki egy percet sem tudna csillogó falak között tölteni, de ha neked bejön a glamúr, miért ne élveznéd a saját otthonodban?

A diszkrét csillogáshoz elegendő egy adag, hobbiboltokban kapható glittert keverni a falfestékbe, de persze minél több csillogó pontot szeretnél, annál több csillámporra lesz szükséged.


Mennyi festék kell egy szoba kifestéséhez? Így számolj, és erre figyelj, ha magad fested a falakat!


Gondold át, hogy mekkora felületen, milyen színű festékben milyen színű csillámokat akarsz, és az sem árt, ha biztosítasz megfelelő fényforrást, hiszen a glitterek természetes fényben, vagy egy lámpa mellett ragyognak a legszebben.