Ezért gyűjtögess a nyaraláson – csodás dekorációkat készíthetsz

Írta: ,

Általában szeretünk a nyaralásról emlékeket hazahozni, sokan szívesen nosztalgiáznak a csodás napokról, és nem csupán a fényképeket segítségével. De mégis mit lehet kezdeni a begyűjtött relikviákkal? Hogyan használhatjuk fel őket a dekorálás során?

1/6 Dekorációk uszadék fából

Az uszadék fák rusztikusak és megismételhetetlenek, ezért sokan imádják őket. Időnként valóban elegendő csak rájuk nézni, és szinte megszólalnak, azonnal láthatjuk, milyen dekoráció készülhetne belőlük.

Néha azonban nem árt egy kis inspiráció, hogy valóban különleges és emlékezetes díszt készíthessünk magunknak.


5 kreatív projekt a tavaszi délutánokra


Az egyik legegyszerűbb módja az uszadék fa felhasználásának, ha egy áttetsző váza köré illesztjük a darabokat, ragasztóval rögzítjük őket, majd egy szép szalaggal átkötjük az egészet.

A kisebb, inkább kerekebb, rönkszerű darabkákat is felhasználhatjuk ily módon, de közepüknél fogva felfűzhetjük őket egy hosszabb madzagra.

Ha az ágakat elforgatjuk egymáson, majd feldobjuk néhány kagylóval, vagy éppen tengeri csillaggal, tengerüveggel, garantáltan csodás dekorációra tehetünk szert.

Egyedi formák Kép forrása: etsy.com

2/6 Egyedi formák

Ha imádod a fát, akkor minden bizonnyal az előbbi dekorációs lehetőségek is megihlettek, de a következő garantáltan megmozgatja a fantáziádat. Ennél a dísznél elsősorban egy alapra van szükséged, amit te magad álmodhatsz meg.

A betűktől kezdve a különféle formákon át egészen a feliratokig, mintákig bármi szóba jöhet, ami az ízlésednek megfelel. Az alapot ki kell vágnod egy vastag kartonból, falapból, olyan anyagból, ami kellően masszív (főleg, ha nagyobb díszt választottál magadnak).

Ezután már nincs is más dolgod, mint mozaikszerűen elrendezni az alapon a begyűjtött uszadék fákat, majd ragasztópisztollyal rögzíteni azokat. Ugyanezen az elven a szebbnél szebb kavicsokat, tengerüveg darabkákat, vagy éppen kagylókat is felhasználhatod.

Fellógatható dekorációk Kép forrása: etsy.com

3/6 Fellógatható dekorációk

A tengerüveget éppen az előbb említettük, de sokan mégsem tudják, mi is ez az anyag valójában. A tengerüveg tulajdonképpen olyan törött üvegdarab, amit a tenger homokja és a víz együttes munkája egyedi formára, színűre és méretűre csiszolt.

Az idő előrehaladtával az eredeti üvegből ásványi anyagok oldódnak ki, miközben előfordulhat, hogy egyéb vegyületekkel kristályodnak.

Egy szó, mint száz, a tengerüvegek akár igen értékesek is lehetnek, ráadásképpen az otthoni dekorációhoz ugyancsak tökéletesek. Példának okért akár ilyen látványos dísz is készíthetünk belőlük, a legváltozatosabb színeket és formákat felhasználva.

Ha nem sikerül elegendő tengerüveget összegyűjtened, akkor természetesen a kagylóhéjakat is felhasználhatsz a célra. 

Kagylókoszorú Kép forrása: etsy.com

4/6 Kagylókoszorú

Sokat emlegettük már a kagylókat, tengeri csillagokat, itt az ideje, hogy végre kézzel fogható díszeket is mutassunk a felhasználásukkal.

Bár számtalan egyszerű ötlet létezik, az alábbi dekoráció már igényel némi kézügyességet és fantáziát.

Ugyanakkor van egy nagy előnye is: gyakorlatilag az összes begyűjtött alapanyagot felhasználhatjuk a segítségével.

A parton talált uszadék fák éppúgy megfelelőek a koszorúkhoz, mint a kagylók, csillagok, hálók, vagy éppen kötelek.

Persze a látvány érdekében vásárolt alkotóelemekkel is kiegészíthetjük a dekorációk sorát, feltéve, hogy ennek szükségét érezzük.

Egyébiránt nem csupán a hagyományos körformát követhetjük, akár téglalapot, négyzetet is formálhatunk a méretesebb uszadék fák segítségével. 

5/6 Látványos üvegek

Az alábbi dekoráció ugyancsak sok szinten megállja a helyét, ajándéknak éppúgy tökéletes, mint egyszerű otthoni dísznek.

A félretett, változatos formájú és méretű üvegeket tisztítsuk meg, majd fújjuk le festékszóró segítségével. Száradás után máris ízlésünknek és elképzelésünknek megfelelően díszíthetjük a natúr alapot.

Ragasztópisztolyt használva rögzíthetjük a kisebb méretű, szárított tengeri csillagokat, kagylókat, de bármilyen dekor gyöngyöt is felhasználhatunk a célra. Kirakhatunk különféle formákat, mintákat, a színvilágot pedig illeszthetjük a lakáshoz, helyiséghez.

Amennyiben nem zárjuk be az üvegek száját, úgy az öblösebb üvegeket akár vázaként is felhasználhatjuk. Ha megfelelően fixáljuk a dekorációt, akkor a fürdőszobában habfürdőt, fürdő olajat tárolhatunk bennük.

6/6 A gyertyaöntés szerelmeseinek

Végül, de nem utolsó sorban itt egy ízléses dekoráció azoknak, akik kevés kézügyességgel, minimális mennyiségű idő és energia befektetéssel szeretnének látványos díszekre szert tenni.

A hagyományos módon készüljünk a gyertyaöntésre, de ezúttal ne egy formát, hanem a megtisztított kagylókat használjuk fel alap gyanánt.

Az egészen nagyméretű kagylókba, csigaházakba akár bele is állíthatjuk a kész gyertyákat olvasztás nélkül, de a kisebbeket szerencsésebb kiönteni, különben könnyen felborulhatnak.

A nyaraláson gyűjtött, teljesen natúr kagylók alapként megfelelőek a célra, de ha van kedvünk, akár be is festhetjük, kidíszíthetjük a héjakat, amennyiben így jobban illenek környezetükbe.