Egyszerű és nagyszerű buli dekor szívószállal

Göcző Nóra
Írta: ,

A szívószál az egyik legolcsóbb és legsokoldalúbb eszköz, ha egy nyári partit szeretnél összehozni. Nem véletlen, hogy az esküvőszervezők, dekoratőrök is szívesen alkalmazzák a különböző szívószál-technikákat. A módszer őshazája az Egyesült Államok, ahol szinte elképzelhetetlen egy rendezvény a csőszerű műanyag pálcikák nélkül, legyen az baráti összejövetel, svédasztalos vacsora vagy állófogadás. A hazánkban legismertebb amerikai étteremlánc, a McDonald’s mérnökökkel és dizájnerekkel készítteti el különleges szívószálait, melyeket nem csak üdítő italok, hanem shake-ek mellé is ajánl.

Egy korty ital a szálban Kép forrása: catchmyparty.com

A legelső bizonyíték a szívószálak használatára 1493-ból való. Különös módon egy olyan reneszánsz krónikában látható az ábrázolás, mely a világ furcsaságait mutatja be. A könyv a sziámi ikrektől kezdve a farkasemberig sokféle különlegességről tájékoztatja olvasóit, leírja azokat a bizarr lényeket, akiknek nincs szájuk, csupán kis lyuk található az orruk alatt, s így kizárólag szívószál segítségével tudnak táplálékot venni magukhoz.

Talán innen ered a szívószál átlagos hosszának meghatározása is, hiszen éppen egy korty folyadék fér el benne. Ezt kihasználva üdvözlő szívószálakat készíthetsz a meghívott vendégeidnek.

A műanyag csövecskék egyik végét fogd össze egy csipesszel vagy fogóval, majd egy gyertya lángja fölé tartva olvasztd el a végét. Ezt követően már csak fel kell töltened a kívánt itallal néhány tucat szívószálat (érdemes ehhez mélytányért vagy fecskendőt használni), egy széles pohárban az üveg mellé tenni a kész is a meglepetés.

Extrahosszú szívószál a buli kedvéért Kép forrása: 100layercake.com

Kevesen tudják, hogy az első, sorozatgyártásra szánt szívószálat 1888-ban készítette el Marvin Stone. Műanyag akkoriban persze még szóba sem jöhetett, a prototípus spirálisan tekergetett papirosból állt, melyet parafinnal vontak be a gyártók.

S hogy miért pont olyan széles a szívószál, amilyen? Ennek gyakorlati okai vannak. A cél és az elvárás akkoriban az volt, hogy a teában, limonádéban lévő citrommag ne férjen át a szívószálon. Ennek az elvárásnak felelnek meg a mai szívószálak is.

A különböző színű és hosszúságú szálak cserélgetésével akár több méteres szívócsövet is készíthetsz. Az egymásba dugott szálak száma végtelen lehet, s ha a hajlítható változatot használod, akár a kert túlsó végéből is megpróbálhatják meginni az italukat a vendégek.