Egyszerű és nagyszerű buli dekor szívószállal

Írta: ,

A szívószál az egyik legolcsóbb és legsokoldalúbb eszköz, ha egy nyári partit szeretnél összehozni. Nem véletlen, hogy az esküvőszervezők, dekoratőrök is szívesen alkalmazzák a különböző szívószál-technikákat. A módszer őshazája az Egyesült Államok, ahol szinte elképzelhetetlen egy rendezvény a csőszerű műanyag pálcikák nélkül, legyen az baráti összejövetel, svédasztalos vacsora vagy állófogadás. A hazánkban legismertebb amerikai étteremlánc, a McDonald’s mérnökökkel és dizájnerekkel készítteti el különleges szívószálait, melyeket nem csak üdítő italok, hanem shake-ek mellé is ajánl.

Egy korty ital a szálban Kép forrása: catchmyparty.com

1/4 Egy korty ital a szálban

A legelső bizonyíték a szívószálak használatára 1493-ból való. Különös módon egy olyan reneszánsz krónikában látható az ábrázolás, mely a világ furcsaságait mutatja be. A könyv a sziámi ikrektől kezdve a farkasemberig sokféle különlegességről tájékoztatja olvasóit, leírja azokat a bizarr lényeket, akiknek nincs szájuk, csupán kis lyuk található az orruk alatt, s így kizárólag szívószál segítségével tudnak táplálékot venni magukhoz.

Talán innen ered a szívószál átlagos hosszának meghatározása is, hiszen éppen egy korty folyadék fér el benne. Ezt kihasználva üdvözlő szívószálakat készíthetsz a meghívott vendégeidnek.

A műanyag csövecskék egyik végét fogd össze egy csipesszel vagy fogóval, majd egy gyertya lángja fölé tartva olvasztd el a végét. Ezt követően már csak fel kell töltened a kívánt itallal néhány tucat szívószálat (érdemes ehhez mélytányért vagy fecskendőt használni), egy széles pohárban az üveg mellé tenni a kész is a meglepetés.

Extrahosszú szívószál a buli kedvéért Kép forrása: 100layercake.com

2/4 Extrahosszú szívószál a buli kedvéért

Kevesen tudják, hogy az első, sorozatgyártásra szánt szívószálat 1888-ban készítette el Marvin Stone. Műanyag akkoriban persze még szóba sem jöhetett, a prototípus spirálisan tekergetett papirosból állt, melyet parafinnal vontak be a gyártók.

S hogy miért pont olyan széles a szívószál, amilyen? Ennek gyakorlati okai vannak. A cél és az elvárás akkoriban az volt, hogy a teában, limonádéban lévő citrommag ne férjen át a szívószálon. Ennek az elvárásnak felelnek meg a mai szívószálak is.

A különböző színű és hosszúságú szálak cserélgetésével akár több méteres szívócsövet is készíthetsz. Az egymásba dugott szálak száma végtelen lehet, s ha a hajlítható változatot használod, akár a kert túlsó végéből is megpróbálhatják meginni az italukat a vendégek.

 

Személyre szabott változatok Kép forrása: tonyastaab.com

3/4 Személyre szabott változatok

Örök dilemma egy nagyobb létszámú összejövetelen, hogy ki melyik pohárból ivott. Ezt a problémát egy kevés előkészülettel könnyedén kiküszöbölheted, ha be tudsz szerezni képeket minden meghívottadról. A közösségi média világában ez már nem számít nagy ördöngösségnek. A vendégek fotóit változtasd a megfelelő méretűre, nyomtasd ki és szúrd vagy ragaszd fel egy szívószálra.

Barátaid ezt kedves gesztusként értékelik majd és jól szórakoznak egymás fotóin, miközben iszogatnak.

A legtöbb összejövetelnek van apropója. Lehet ez lánybúcsú, diplomaosztó, eljegyzés, születésnap, évforduló stb. Rajzolj vagy nyomtass ki színes képeket, alakzatokat, melyek az összejövetel témáját adják, s később, az elkészült fotókat megosztva vagy nézegetve, máris egyértelmű lesz, hogy milyen rendezvényen szórakoztál olyan jól.

Izgalmas parti dekorációk Kép forrása: ohhappyday.com

4/4 Izgalmas parti dekorációk

A szívószálakat dekorálásra is felhasználhatod. A méretre vágott szálakba dugj pamut fonalat, vékony, jól hajlítható fém drótot vagy damilt. Egy kis gyakorlással látványos 3D formákat alkothatsz, melyeket lámpaburaként, virágtartóként is hasznosíthatsz.

Ennél is egyszerűbb és legalább annyira látványos megoldás, ha a színes műanyag szálakat egy centisre darabokra vágod egy olló segítségével. A karácsonyi fényfüzér apró ledjeire helyezve ezeket a darabokat, máris lesz egy egyedi, színes égősorod, ami még jobban feldobja a rendezvény helyszínét.

Tudnod kell azonban, hogy a műanyag szívószálak nem újrahasznosíthatók. Így nagy valószínűséggel szeméttelepeken vagy az óceán mélyén végzik.

Egy-egy jól sikerült buli után akár ötven évig is szennyezhetik a környezetet, így ha csak lehet, válassz papír, bambusz vagy bioműanyag szívószálat.