Egyetlen csodaszer, aminek minden háztartásban helye van: mire jó a WD40?

Írta: ,

Azt mondják, ha valami mozog, és nem akarod, hogy mozogjon, arra ott a szigszalag. Ha pedig nem mozdul, pedig kellene, arra ott a WD40. Így ezzel a két dologgal lényegében minden műszaki probléma megoldható! És ha ez így talán nem is teljesen igaz, az biztos, hogy a WD40-nek fontos szerepe van minden háztartásban!

1/4 Lazulj el!

A WD40 talán egyik legismertebb tulajdonsága a csavarlazítás, de lényegében bármit képes gördülékenyebbé tenni.

A beragadt csavarokat éppen úgy befújhatod vele, mint a nyikorgó fiókokat, de a nehezen forduló zárakba, nyikorgó kilincsekbe is érdemes egy adagot permetezni.

A tubus fején általában van egy célzóberendezés, így a permetet az kulcslyukba sem nehéz bejuttatni.

Jobban gördül a korcsolya, pörög a fűnyíró kése is a WD40-es permetezés után.

 

A kocsiban is jól jön Kép forrása: trendhunter.com

2/4 A kocsiban is jól jön

Van, hogy egy autót szervizbe kell vinni, és van, hogy szinte ingyen, otthon, te is kezelhetsz valamilyen zavaró problémát.

A WD40-et télen használhatod jégoldásra a zárakban, de az ajtók zsanérjait is befújhatod vele, hogy könnyebben járjanak.

Ha kerékcserére van szükséged, az már önmagában bosszantó, ezért jó, ha ilyenkor legalább a csavarok könnyebben járnak a felniben – ebben is segít a lazító folyadék, amivel nyugodtan lefújhatsz kisebb rozsdásodásokat is.

 

Makacs foltok ellen Kép forrása: retrorenovation.com

3/4 Makacs foltok ellen

A spray-nek folttisztító hatása is van, így nem csak a szerszámok vagy alkatrészek környékén használhatod: a ragasztó, a zsírkréta, a körömlakk és a festékfoltok sem állnak ellen neki.

Így például a bútorról, falról vagy parkettáról olyan szennyeződéseket is eltüntethetsz, amikről már azt hitted, örök tartozékai lesznek a lakásnak.

Leszedheted vele a rozsdát, de a matricák, cédulák ragasztónyomait is.

A zsíros grillrácsot is könnyebb megtisztítani, ha előtte fújsz rá egy kicsit a zsíroldó folyadékból.

Mindennapi gondjainkra Kép forrása: flickr, Kat Jodoin

4/4 Mindennapi gondjainkra

Végezetül, a mesteremberek ládájában azért is lapul ott a folyadék, mert számos nem várt helyzetben is bevetheted: ha a kulcs a zárba tört, könnyebb kihúzni, ha előtte WD40-et fújsz rá.

Ha a gyerek menthetetlenül összenyomott két legót, és most az egész család azt próbálja szétfeszegetni, szintén segíthet a lazító spray.

A szabadtéri légkondi rozsdásodása ellen éppen úgy jó, mint például a mobiltelefonok akkumulátorkapcsolatának javítására.

Egyszóval bármikor jól jöhet, és ha ismered a titkait, sok esetben megúszhatod, hogy drága pénzért szerelőt kelljen hívnod.