Bullet Journal: mi ez, miért beszél róla mindenki, és miért kell neked is egy?

Zabolai Margit
Írta: ,

A bullet journal újabban a csapból is folyik, a Pinterest meg az Insta is tele van a színes, agyondekorált noteszekkel. De mégis mi ez az egész, és mire jó, azon kívül, hogy klassz fotókat lehet róla csinálni a közösségi oldalakra?

Napló, tervező, tennivaló lista, egyben Kép forrása: jtraftonart/instagram.com

Először is: a bullet journal minden, amit egy határidőnapló, egy notesz és egy napló egyben rejtene.

A legszembetűnőbb különbség talán az, hogy nincsenek benne egész mondatok, csak a ppt-kről ismert bullet pointokba, azaz főbb pontokba szedve veted le a gondolataidat. A füzetben különböző színek, jelek mutatják, hogy mi az, ami elvégzésre vár, mi az, amit még meg kell csinálnod, és mi az, ami egy későbbi időpontra csúszik – például a bekezdés előtti pötty jelöli az elvégzendő feladatot, amit, ha egy x-szel húzol át, azt jelenti, hogy készen vagy vele.

A karika az aznapi fontos eseményt, a kötőjel a fontos feljegyzést, és így tovább.

De lássuk: mire jó ez az egész?

A bullet journal talán azoknak segít a legjobban, akiknek sok apró feladatuk van, és akik szeretik a feladatokat papíron követni. Ha valaki rendszeresebb életmódot szeretne folytatni, vagy fontos számára, hogy kövesse a saját szokásait, mondjuk egy betegség, vagy bármi egyéb miatt, akkor a bullet journal nagyon sokat segít, hogy ne vessz el az események között.

Ugyanakkor a bullet journalnak kétségtelenül van egy kevésbé praktikus, de legalább ennyire élvezetes oldala is: mivel te magad döntöd el, hogy melyik szín vagy ábra mit jelöl, kedvedre színezheted, dekorálhatod a noteszedet, amiből színes post itek lóghatnak ki azokon az oldalakon, ahol a színekhez tartozó, fontos információt találsz.

Az a helyzet, hogy ennem már a látványától is úgy fogod érezni, hogy rendezettebb vagy, és több ismerősöm is van, akik azt mondták, a tény, hogy van egy noteszük a feladataikkal, amit jól esik kézbe venni, szívesen szerkesztgetik és firkálgatják, abban is segít nekik, hogy ténylegesen végére járjanak a teendőiknek.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba