Adventi koszorú saját kezűleg

Írta: ,

Közeledik a karácsony, de legalábbis a visszaszámlálás lehetősége már ténylegesen az ajtón kopogtat. Egy családi asztalról sem hiányozhat a várakozás egyik legszebb kivitelezése, az adventi koszorú.

Mire van szükséged?

1/6 Mire van szükséged?

Az egyik legklasszikusabb és legegyszerűbb adventi koszorú elkészítéséhez először is venned kell egy alapot.

Bár te magad is elkészítheted, néhányszáz forintért vásárolhatsz egy jó minőségű szalmakoszorút, amit megtisztítva minden évben félretehetsz.

A dekorációhoz szükséged lesz természetesen négy gyertyára, ugyanennyi leszúrható gyertyaalapra, drótra és/vagy ragasztópisztolyra, valamint ízlésednek megfelelő díszítő elemekre.

Utóbbi a klasszikus megoldást felölelve mindenképpen fenyőből, örökzöld ágakból áll, de tobozokkal, dióval, bogyós termésekkel és természetesen műanyag díszekkel is kísérletezgethetsz.

A koszorúhoz passzoló szalag sem maradhat el és a fűszerekre, szárított gyümölcskarikákra is érdemes gondolnod, amikor megtervezed ezt a népszerű dekorációt.

A klasszikus koszorú

2/6 A klasszikus koszorú

Az adventi koszorút manapság a leghagyományosabb formában két szín felhasználásával készíthetjük el.

Ehhez a megoldáshoz három lila és egy rózsaszín gyertyára van szükséged, amit a kör alapon, egymástól egyenlő távolságra kell elhelyezned.

Persze, a modernebb kivitelezés megengedi az egyedibb megoldást, pl. a három lila gyertya lehet egymás közvetlen közelében, a rózsaszín pedig külön – érdemes ezzel is próbálkozni. 

A díszítéshez a hagyományos vonalon maradva leginkább fenyőágakat ajánlatos használnod, de természetesen manapság már ez sincs kőbe vésve.

Az biztos, hogy különlegesebb lesz a végeredmény, ha többféle örökzöldet felhasználsz, különböző fenyőféléket, magyalt, borostyánt is nyugodtan bevethetsz.

Az egyszerű és letisztult koszorút szalaggal, vagy néhány tobozzal díszítsd.

Különleges gyertyaelhelyezés

3/6 Különleges gyertyaelhelyezés

A modern adventi koszorúk egyik legnagyobb újítása, hogy nem feltétlenül kell a dekorációt körben elrendezni.

Gyakorlatilag minden forma és eszköz képezheti a koszorú alapját, a kisebb-nagyobb, kerek, vagy éppen téglalapformájú tálcáktól, tányéroktól kezdve az is megengedett, hogy egy rusztikus asztalon rendezzük el az alapelemeket.

A boltokban vásárolhatunk modernizált koszorúalapot is, ami adott esetben készülhet akár kovácsoltvasból, és a legkevésbé sem emlékeztet eredeti funkciójára, amíg meg nem töltjük nagyméretű gyertyákkal.

Egyedi hatást kelthet az is, ha nem magára a koszorúra helyezzük a gyertyákat, hanem annak belsejében rendezzük el ízlésesen a meggyújtásra szánt mécseseket.

Különálló gyertyák

4/6 Különálló gyertyák

Ugyancsak a modern kivitelezésre hajaz, ha a gyertyákat egymástól különálló formában rendezed el.

Az összképet tekintve a mécsesek egységet fognak mutatni, de egyedi díszként is megállják a helyüket, csupán abból lehet következtetni eredeti szerepükre, hogy összesen négy van belőlük.

Ebben az esetben először ugyancsak a környezetet ildomos díszíteni, pl. egy hosszú tálcán rendezz el örökzöldeket, helyezd rájuk külön-külön a gyertyákat, majd fejezd be a díszítést karácsonyfadíszek, fényfüzérek, további dekorációs elemek segítségével.

Annak érdekében, hogy a viasz ne csöpögjön szét, a gyertyákat állítsd tartókba, poharakba, miniatűr süteményformákba. 

Amennyiben még modernebb megoldásra vágysz, ugyanebben a kialakításban úszógyertyákat használj.

Tömött koszorúk

5/6 Tömött koszorúk

Rendkívül látványos megoldást hordoznak azok a koszorúk, amik tömött, gazdag hatást türköznek.

Ez a korábban említett gyertyaelrendezésen felül más formában is kivitelezhető, nem szükséges feltétlenül a koszorú belsejébe állítani a mécseseket a tömött látvány érdekében.

A szokásos módon készítsd el a koszorúdat, csupán arra ügyelj, hogy az örökzöldek vastagon belógjanak középre, illetve ezen a területen se feledkezz meg a további díszek használatáról, hiszen így mutat majd egységesebb képet a végeredmény.

Némileg egyszerűbb megoldás lehet, és kevesebb kézügyességet igényel, ha nem koszorút, hanem oázist használsz alapként, és ezt díszíted fel, ízlésednek megfelelően kör alakban, vagy éppen ívelt formában.

Csak a fantáziád szabhat határt

6/6 Csak a fantáziád szabhat határt

Manapság olyan sok irányzat és alapanyag áll a rendelkezésedre, hogy csak a fantáziád szabhat határt, amikor az adventi koszorúdat készíted.

Megmaradhatsz a teljesen egyszerű, megszokott vonalon, amit kedved szerint kicsit megújíthatsz, de akár egészen újszerű megoldásokkal is kísérletezgethetsz.

Példának okáért mindenképpen különleges lesz a végeredmény, ha a nyáron gyűjtött kagylókat, tengeri herkentyűket használod fel dekorálásra, de újdonságot takar az is, ha aprósüteményekkel, fémdíszekkel, különleges formájú gyertyákkal oldod meg a kivitelezést. 

A koszorú készítése során ne állj meg akkor, amikor a végleges formát elérted, a környezetet is dekoráld, elszórt fenyőágakkal, karácsonyfadíszekkel, vagy olyan elemekkel, amik illenek a művedhez.