6 DIY könyvjelző, hogy még izgalmasabb legyen az olvasás

Serestyén Sára
Írta: ,

Egy személyiségünkhöz illő könyvjelző még inkább meghozza a kedvet az olvasáshoz, de a boltokban nem mindig lehet olyan darabot találni, ami tényleg tükrözi belső világunkat. Az alábbiakban 6 olyan könyvjelzőt mutatunk neked, amiket te is el tudsz készíteni magadnak, vagy akár ajándékba. Ezekkel az egyedi darabokkal még nagyobb öröm lesz az olvasás!

Egy egyszerű könyvjelzőt is fel lehet dobni egy-egy vicces színű, saját készítésű rojttal. A rojtokat készítheted fonalból vagy akár bőrből is. Az elkészítése nagyon egyszerű: a fonalat tekerd fel egy kartonlapra, olyan sok rétegben, amilyen vastagra szeretnéd a rojtot, majd az egyik végén vágd ketté. Ezután óvatosan szedd le a papírról és egy darab fonallal kösd meg a közepén. Utána a megcsomózott végétől fél vagy egy centire tekert körbe a rojtot, és már kész is. Ha ez így leírva bonyolultan hangzik, akkor kattints ide és nézd meg, hogyan készül!

A bőr rojtnál pedig fogj egy bőrszíjat, fűzd át a könyvjelzőn, majd fogj egy bőrlapkát, amit háromnegyed részig vagdoss be és ezt tekerd a szíj köré, a végén pedig ragasztózd be a tetején, hogy a szíjon maradjon. A könyvjelző alapját fotókartonból készítsd, ezt hagyhatod egyszínűre, de még sikkesebbé és trendibbé teheted, ha arany vagy ezüst színű lakkfilccel egyszerű alakzatokat rajzolsz rá.

Sarok könyvjelző Kép forrása: curbly.com

Ezt a legegyszerűbb filclapból elkészíteni, amit bármelyik kreatív hobbiboltban be tudsz szerezni – arra ügyelj, hogy olyat vegyél, ami elég vastag ahhoz, hogy megtartsa a formáját. A készítendő alakzatot minden esetben egy derékszögű alapból kell kiindítani, mert ezt fogod tudni majd ráhúzni a lapokra.

A legegyszerűbb, ha egy szívvel kezdesz, amit a következőképpen készíts: vágj ki két egyforma szív alakzatot a filcből, és pelenka varrással varrd össze addig, amíg el nem kezd kanyarodni a szív íve.

Ha szeretnéd a képen látható hímzésekkel vagy flitterrel díszíteni, akkor azt még az összevarrás előtt tedd meg, mert ha már összevarrtad, akkor csak kínlódni fogsz a díszek felvarrásával.