5+1 szuper elfoglaltság, amivel otthon lazíthatsz, ha nem mozdulnál ki

Írta: ,

Imádjuk az őszt, de amint hidegebbre fordul az idő, egyre többször érezzük úgy, hogy nincs kedvünk kimozdulni, és szívesebben maradnánk egy kicsit otthon. Ha ilyenkor sem akarsz unatkozni, de nem igazán köt már le a filmnézés, és a létező összes könyvedet is kiolvastad, belevághatsz valamilyen kreatív elfoglaltságba is. Összegyűjtöttünk neked néhány ilyen hobbyt, hátha kedvet kapsz valamelyikhez.

Varrás Kép forrása: blog.hobbycraft.co.uk

1/6 Varrás

Varrni nem csak azért jó, mert fel tudod hajtani magadnak a nadrágod szárát, vagy beszűkíteni a bő blézeredet, esetleg leszegni a függöny végét.

A varrásra tekinthetsz úgy is, mint egy lehetőség arra, hogy kiéld a régóta dédelgetett divattervezős vágyaidat.

Kezdheted ezt azzal, hogy néhány régi ruhádat átalakítod, majd ha már ügyesebben megy a szabás, akkor a méteráruboltban talált csodás anyagból készíthetsz magadnak mesés darabokat, kiegészítőket.

Ha unod a tucatruhákat, és tényleg olyasmit hordanál, amely leginkább a te stílusodat tükrözi, akkor ezt a hobbyt érdemes kipróbálnod.

Ha nem vagy olyan ügyes a varrógéppel, anyukád vagy a nagymamád tuti megtanít néhány trükkre, de már gyorstalpaló tanfolyamokon is elsajátíthatod az alapokat.

Sütés/főzés Kép forrása: laurencariscooks.com

2/6 Sütés/főzés

Ha a főzésre nem úgy tekintesz, mint egy mindennapos muszáj-elfoglaltságra, akkor hamar rájöhetsz, hogy valójában mennyire kreatív és nyugtató tevékenységről van szó.

Ha nem a jól bevált 10-15 receptet készíted el, hanem elkezdesz kísérletezni, azzal nem csak lefoglalhatod magad, de egészségednek is jót tehetsz, ha színesebben étkezel, és ha másokra is főzöl, akkor őket is megörvendezteted.

Az elkészült ételek tálalására is fektess hangsúlyt, és akár fotózd is be ezeket – ki tudja, a végén még Instagramsztár vagy gasztroblogger is lehet belőled, ha meg is osztod a képeket.

Scrapbooking Kép forrása: diyready.com

3/6 Scrapbooking

Itthon is egyre többen űzik a scrapbookingnak nevezett hobbyt, amely valójában nem más, mint kreatív albumkészítés.

Itt lehet szó családi fényképalbumról, amely kronológikusan van felépítve, de akár egy babaváró naplóról, vagy egy saját receptalbumról is, bármiről, amit albumba lehet rendezni.

Erről lehet, hogy először Monica jut eszedbe a Jóbarátokból, a már-már mániákus dossziéival, de a scrapbooking ennél több: itt speciálisan erre a célra készített mintás papírokkal, csecsebecsékkel és az évek óta gyűjtögetett apróságaid, emlékeid felhasználásával készíthetsz gyönyörű dolgokat a saját örömödre és másokéra is.

Kalligráfia Kép forrása: instagram.com

4/6 Kalligráfia

Ha olyan hobbyt keresel magadnak, amely nem csak szórakoztat, de az idegeidre is jó hatással van, akkor a kalligráfia a neked való.

Itt elsősorban nem a keleti szimbólumok írására, hanem sokkal inkább a szépírásra gondolunk.

Ezeket a betűket, szavakat és szövegeket írhatod majd papírra vagy krétával táblára, megfestheted ecsettel és tárgyakat is dekorálhatsz velük.

A kalligráfiához elég néhány alapfelszerelés, és akár egy gyakorlókönyv segítéségével otthon is elsajátíthatod az alapokat.

Fejleszthetsz ki egyedi betűkészletet, és még ajándékokat is készíthetsz úgy, ha táskára, bögrére vagy bármire írsz ezzel a technikával csodás szövegeket.

Ékszerkészítés Kép forrása: etsy.com

5/6 Ékszerkészítés

Hasonlóan a varráshoz, ha valami egyedire vágysz a tucatdolgok helyett, akkor adhatod a fejedet ékszerkészítésre is, amibe ha igazán belejössz, később akár még üzlet is csinálhatsz belőle.

Az ékszerek készülhetnek láncokból, gyöngyökből, gombokból, apró csecsebecsékből, de akár természetes anyagokból, ásványokból is, ami neked igazán tetszik.

Mutatkozzon meg bennük a saját stílusod, és érezd jól magad a készítésük közben, csak ez számít!

Házi grafikuskodás Kép forrása: news360.com

6/6 Házi grafikuskodás

Ha nem motivál túlzottan az, hogy egy papírra alkoss valamit, vagy anyagokból, gyöngyökből készíts dolgokat, de ügyesen bánsz a képszerkesztő programokkal, akkor választhatsz magadnak olyan tevékenységet, ami még hasznos is.

Videós tutorialokkal könnyedén sajátíthatod el a különböző grafikai szoftverek alapjait, és gyönyörű vizuális dolgokat készíthetsz.

Ezt csinálhatod kezdetben a saját szórakozásodra, vagy adhatod az elkészült műveket ajándékba is, de ha időközben megszereted, és komolyabban foglalkoznál vele, akár ki is tanulhatod egy képzésen.