5 újragondolt létra, hogy biztosan jól mutasson a lakásban

Írta: ,

A legtöbb házban kallódik valahol egy kiszeparált létra, ami ingatag volta és jó pár éves múltja miatt már nem igazán hoz hasznot a családnak. Mégis hatalmas hiba lenne a lomtalanítás során megszabadulni tőle, ugyanis segítségével könnyen egyedivé varázsolhatjuk a lakásunkat.

Létra polcok a fürdőben Kép forrása: sheknows.com

1/5 Létra polcok a fürdőben

Az első kiváló ötlet, ami tökéletesen példázza, hogy nem érdemes kiselejtezni a régi létránkat: a fürdőszobában tárolóként.

Persze, ahhoz, hogy a tiszta és puha törölközők rákerülhessenek, alaposan meg kell tisztítani a létrát és bizony a csiszolás, a festés sem árt neki.

Egy új külsővel azonban máris beleillik az új környezetébe, hiszen ha a már meglévő bútorokhoz, színekhez igazítjuk, akkor az összhang garantált.


Imádni fogod őket! 5 saját készítésű, vintage dekoráció a fürdőbe 


A létrát nem szükséges rögzíteni, így bárhová magunkkal vihetjük a későbbiek folyamán, csupán néhány biztosan tartó polcot kell leszögelnünk a fokok között.

Ezek meglehetősen masszívak, jó a teherbírásuk, így a törölközőkön túl a tisztálkodó szereket is nyugodtan rájuk pakolhatjuk.

A legkülönlegesebb képkeretek Kép forrása: flickr.com

2/5 A legkülönlegesebb képkeretek

Ha igazán egyedi képkeretre vágyunk, olyanra, ami az egész szobán átível, akkor keresve sem találhatnánk jobbat a létránál.

Persze, ennél a funkciónál hagyományos létrára lesz szükségünk, hiszen csak az fog szépen rásimulni a falra.

Itt is szükség van némi előkészítő munkára, de ne essünk túlzásba, a tisztás sok esetben elegendő, hiszen éppen a rusztikusság a kulcsa az egésznek.

A falra szerelt létra négyzetrácsaiba akaszthatunk családi fotókat, de ha ketrecráccsal bevonjuk, akkor több különleges holmit is ráaggathatunk.

A kétlábú, még mindig felállítható létra hordozható képtartóként funkcionálhat, de ha maradunk a felakasztós megoldásnál, és hagyunk némi helyet a fal és a létra között, akkor a fokokra akár a könyveinket is rátehetjük.

Díszítő állványok Kép forrása: srta-pepis.tumblr.com

3/5 Díszítő állványok

Ennél az inspirációnál ismét a hagyományos létrákhoz kell visszakanyarodnunk.

Amennyiben szeretnénk ilyen látványos, díszítő állványt az otthonukba, érdemes némileg megmunkálnunk a létrát, hiszen a megfelelő kezelés után akár fémszerű, méregdrága hatású eredményre is szert tehetünk.

Miután a szoba stílusához illesztettük a létrát, óvatosan támasszuk a falhoz, akár a hálószobába, az ágy mellé. Különleges hangulatot érhetünk el, ha karácsonyfaizzókkal körbetekerjük, de lényegében bármivel díszíthetjük, ami az ízlésünknek megfelel.

A felső részeket a korábbi példa alapján használhatjuk akár képkeretnek, de akaszthatunk az állványra hálóinget, pizsamát, vagy akár plédet.

Ha megfelelően tudjuk rögzíteni, nem csak falnak támasztjuk, nehezebb tárgyakat, pl. virágcserepet is aggathatunk rá.

Ágytámla helyettesítők Kép forrása: decorarunacasa.es

4/5 Ágytámla helyettesítők

Még mindig a hálószobában maradunk, ugyanis a létrát nemcsak függőlegesen az ágy mellé támaszthatjuk, hanem fölé is rögzíthetjük.

Ezzel a módszerrel egyszerre helyettesíthetjük az ágytámlákat és az éjjeliszekrényeket, hiszen méretesebb létra esetén a fokok tökéletes polcokként funkcionálhatnak.

Ennél a megoldásnál is láthatjuk, hogy milyen könnyű bevetni a létrát képkeret formájában illetve, hogy a különböző dekorációs elemeknek is jut hely a fokokon.

Természetesen nem csak a létra „belsejébe” pakolhatunk, ha gondoskodtunk a megfelelő rögzítésről, a felső részére is kerülhetnek dekor tárgyak, míg az oldalukra mozgatható lámpákat szerelhetünk.

 

A kertészkedés szerelmeseinek Kép forrása: craftionary.net

5/5 A kertészkedés szerelmeseinek

Amennyiben a korábbi ihletadó példák ellenére is idegenkedünk attól, hogy egy öreg létrát bevigyünk a lakásunkba, akkor sem érdemes megszabadulnunk a kivénhedt daraboktól.

Akinek sem ideje, sem kedve nincs ahhoz, hogy babráljon a felújítással, az egy az egyben kiteheti a létrát a kertbe.

A fokokon rögzíthetünk különféle virágcserepeket, de virágzó növényeket is felfuttathatunk rájuk. Egy másik kiváló lehetőség, hogy ne csak nyáron, hanem télen is gyönyörködhessünk a látványban, ha madáretetőkkel tömjük meg a létrát.

Persze, a macskákat nem árt távol tartani a földön álló építménytől, ha ezt sikerül kiküszöbölni, akkor élvezhetjük a különféle etetők, kalitkák látványát, miközben a madarak ki-be járnak, és válogatnak a kitett csemegék közül.