TOP 15 kreatív hobbi, ami garantáltan növeli az intelligenciát

TOP 15 kreatív hobbi, ami garantáltan növeli az intelligenciát

Címlap / Életmód / Lélek / TOP 15 kreatív hobbi, ami garantáltan növeli az intelligenciát

A mögöttünk álló év lelkileg, érzelmileg és fizikálisan is megterhelő volt, ráadásul még mindig fogalmunk sincs, hol a vége. Sokan új tevékenységben, hobbiban találtak maguknak követni érdemes életcélt.

Ez egy remek lehetőség arra, hogy megőrizzük a lelki békénként, a mentális egészségünket sőt, egyes tevékenységek még a fejlődésre is alkalmasak. Nekem nagy szerelmem a természet, a növények, a kertészkedés, de sosem gondoltam ezekre a tevékenységekre úgy, mint egyfajta intelligencia növelőre.

Csak arra asszociáltam, hogy hasznos, ha több mindent megtudok a segítségükkel a táplálkozásról, a gyógyhatásokról, és ezzel tágítom az ismereteimet. Ehhez képest a kertészkedés ott van az első tízben, ha az intelligencia növeléséről beszélünk!

A felmérésben, amit a DIYS Magazin készített, 4694 önkéntest kértek fel egy intelligenciatesztre annak érdekében, hogy fényt derítsenek rá, milyen hétköznapi tevékenységek képesek növelni az intelligenciánkat.

A kísérlet fél évig tartott és ez idő alatt a kutatók számszerűsíteni tudták, hogy az egyes hobbik milyen arányban növelték meg a résztvevők IQ-szintjét. A legtöbb megkérdezett ember IQ-ja 85-115 között volt, és azok, akik 130 feletti értékkel rendelkeztek, már átlagon felüliek voltak. 

A TOP3

Az első helyre azok a tevékenységek futottak be, amikor során egy teljesen új műszer, eszköz kezelését kell megtanulnunk kezelni. A megállapítások azt sugallták, hogy ez a tevékenység egyszerre vonja be az agy egész területét a feladat megoldásába, így növeli annak aktivitását és az intelligenciánkat egyaránt. Ugyan a kutatásban a hangszereket emelték ki, valójában bármilyen (számunkra új) műszer alkalmas lehet rá, hogy ugyanezt az eredményt elérjük.

Intelligenciát fejlesztő időtöltések
LukaTDB/istockphoto.com

A második és a harmadik helyen következett egy kedvelt kézimunka, a kötés, valamint a testmozgás, ami sokak számára érdekes lehet. Mindkét tevékenység kognitív stimulációt eredményezett sőt, a tanulmány szerint a kötés 71%-ban tudta növelni a koncentrációs szintünket, míg az edzés jobb memóriát eredményezett. 

A tanulmány kimutatta, hogy a művészet és a kézművesség, valamint az egyéb mobilitás-tanulási tevékenységek javíthatják a hangulatunkat úgy, hogy közben a kognitív képességeink is fejlődnek. Teszik mindezt észrevétlenül: fel sem tűnik, hogy nem csak a hangulatunk lesz jobb, hanem még okosabbá is válunk a hobbink űzése során. 

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»