5 hasznos hobbi, amit akár holnaptól elkezdhetsz

Írta: ,

Iskolás korodban biztos neked is tele volt az órarended különórákkal, amiket suli után már alig vártál. Ezek segítettek abban, hogy fejleszd a képességeidet és a személyiségedet is, ezektől lettél olyan, amilyen most vagy. Hidd el, hogy a hobbi felnőttkorban sem luxus – csak egy kis időt kell rá szánni, és hasznosabbnál hasznosabb dolgokra bukkanhatsz. Íme néhány tipp, hogy mit csinálj tévézés vagy Facebookozás helyett!

Főzz Kép forrása: cookrepublic.com

1/5 Főzz

A főzés nem egy veled született képesség, így az a kifogás, hogy nem tudsz főzni, most nem játszik. Egy kis gyakorlással szuperül tanulható kreatív elfoglaltság, ami még a multitaskingra is remekül megtanít.

Egyszerre teszed fel a vizet, aprítod a zöldséget, intézed a sütőt, a szószt vagy éppen a többi hozzávalót. Ha még a menüvel is kreatív vagy egy kicsit, akkor egyáltalán nem unalmas, és semmiképp sem haszontalan elfoglaltság.

Tipp: Ha egyedül nincs kedved nekiállni, iratkozz be egy néhány alkalmas főzőkurzusra!

Tanulj idegen nyelveket Kép forrása: lifehack.org

2/5 Tanulj idegen nyelveket

Bár elsőre nem hangzik egyszerű feladatnak, mégse riadj meg tőle rögtön! Főként, ha szeretsz utazni és új embereket, kultúrákat megismerni, akkor ez egy szuper hasznos hobbi lehet.

Nem kell rögtön a nagy szótárfüzetekre és nyelvkönyvekre gondolnod, hidd el, ha minden nap megtanulsz pár tucat új szót, az adott nyelven nézel filmeket és még egy kicsit a nyelvtant is átnézed, akkor hamar ragad rád a tudás, amivel ráadásul az agyadat is fitten tarthatod. Tudományosan is kimutatták ugyanis, hogy akinek nagy a szókincse, az jobb a tervezési, szervezési és problémamegoldási feladatokban is!

Tornáztasd az elméd Kép forrása: weheartit.com

3/5 Tornáztasd az elméd

Ha minden nap tanulsz vagy csinálsz valami újat, már az is egy szuper kezdet. Ezt azonban még fokozhatod azzal, hogy naplót írsz az érzelmeidről, vagy ha van benned egy kis írói véna, akkor akár verset vagy novellát is faraghatsz belőle.

Olvass sokat, meditálj és légy nyitott a környezetedre, hiszen az agyadnak mindig új és új információkra van szüksége ahhoz, hogy friss maradjon. Ha épp játszani van kedved, akkor is inkább egy fejtörő puzzle-t, sudokut vagy rejtvényt válassz!

Egy kis kézügyesség Kép forrása: urbanoutfitters.com

4/5 Egy kis kézügyesség

Kézügyessége mindenkinek van, csak meg kell találni a hozzád legjobban illő hobbit.

Lehet ez a kötés, a varrás, a hímzés – azaz olyan dolgok, amiket akár édesanyádtól vagy a nagymamádtól is megtanulhatsz egy közös program keretében –, de lehet ez festés, színezés, fotózás vagy bármilyen street art, amit barátokkal közösen is gyakorolhattok például egy tanfolyamon.

Mindegyiknek megvan a maga bája, de egyik sem atomfizika – a lényeg csupán az, hogy élvezd, miközben csinálod!

Zenélj! Kép forrása: helycharlotte.tumblr.com

5/5 Zenélj!

A zene minden élethelyzetben szuper, hiszen van, hogy ellazít, van, hogy felpörget és van, hogy egyszerűen csak megvigasztal. Ha gyerekkorodban tanultál zenélni, akkor vedd elő a régi kottákat és a hangszered, ha pedig még sosem próbáltad, akkor annál inkább válassz ki egy neked tetsző műfajt, és próbáld ki magad benne.

A zenélés nem csak élvezetes, de hasznos is, hiszen összeköti a bal és jobb agyféltekét, amivel javul a problémamegoldó képességed, a memóriád és az agy kreatív központja is.

Tipp: Ha nem elég ennyi inspiráció, akkor nézd meg ezt a szuper TED-előadást! Ugye, hogy van jobb, mint a tévé előtt ülni munka után?