5 dekoráció, amiktől te is beleszeretsz a madárkalitkákba

Írta: ,

Meglehetősen jelentős közkedveltségnek örvendenek a lakberendezésben az újragondolt kalitkák, amik akár fontosabb eseményeken is képezhetik a dekoráció szerves részét. A padláson porosodó darabokba könnyedén új életet lehelhetünk az alábbi inspirációk segítségével.

1/5 Esküvőre kiegészítő dekoráció

Bármilyen formában választjuk az újragondolt kalitkákat az esküvőnkre, garantáltan nem foghatunk velük mellé.

Egy-egy, valóban régi darabbal is feldobhatjuk a látványt, amennyiben gondoskodunk a kellő mennyiségű virágzuhatagról, de akár sok apró kalitkával is emelhetjük az esemény színvonalát.

Ebben az esetben az ültető kártyát, vagy a személyre szóló ajándékot válthatjuk ki a kalitkák segítségével, amiket komplett virágkoszorúkra is ültethetünk.


Különleges vintage lakberendezési tárgyak


Ha nincs módunk ekkora beruházásra, akkor csak néhány kalitkát helyezzünk el az asztalokon, a kisebb darabokat már párszáz forintért beszerezhetjük a lakberendezési üzletekben.

Mindösszesen arra kell ügyelnünk, hogy a színek és a virágkompozíciók passzoljanak az alkalomhoz, a siker ebben az esetben garantáltan nem marad el.

2/5 Levéltartónak

Ugyancsak az esküvők világában maradunk, bár a kalitkák e funkcióját akár az otthonunkba is átmenthetjük.

Ezek a kisebb-nagyobb ketrecek nem csupán a madarakat tartották zárt helyeken, funkciójukból adódóan bármilyen tárolóként bevethetjük őket.

Esküvőkön gyűjthetjük bennük a vendégektől kapott üzeneteket, lapokat, lakásunkban szintén tekinthetünk rájuk levél- vagy akár újságtartóként.

Lényegében bármilyen apróságot tárolhatunk a kalitkákban, és messze nem csak a praktikumot tarthatjuk szem előtt.

Ízlésesen elrendezhetjük a nyáron begyűjtött kagylókat, megszárított tengeri csillagokat, ősszel pedig a kicsiny dísztökök, míg karácsonykor a hangulatos fenyődíszek, izzósorok, jellegzetes dekor tárgyak kerülhetnek bele a ketrecekbe.

3/5 Hangulatos fényforrásnak

Szezontól függetlenül mindig tökéletes dekorációnak bizonyulnak a gyertyák, különösképpen akkor, ha ilyen különleges tartókat találunk a számukra.

A madárkalitkákban kifejezetten jól mutatnak az eltérő méretű gyertyák, amikkel a szabadtéren éppúgy világíthatunk, mint a lakásban.

A napelemmel, vagy vezetékes áram nélkül működő izzósorokkal ugyancsak ezt a hatást érhetjük el, a miniatűr tündérfények segítségével igazán ízléses és különleges dekorációt varázsolhatunk az otthonunkba.

A kalitkába tett gyertyák ezen felül bármelyik helyiségben megállják a helyüket. A nappaliban éppúgy ideálisak, mint a fürdőszobába, vagy éppen egy romantikus vacsorán az asztal közepén.

Amennyiben gondoskodunk a csöpögés gátlásról, úgy a kalitkákat fel is akaszthatjuk, így azok még magasabbról ragyogják be a helyiségeket.

4/5 Virágba borított dísznek

Az esküvőket illetően már volt szó a virágról, de a kalitkákat ilyenformán akár otthon is alkalmazhatjuk. Példának okáért egészen csodásan funkcionálnak, ha egy vázányi vágott virágot teszünk beléjük.

A látványosan elrendezett csokrok bármilyen típusú, méretű és színű virágból készülhetnek, egyszerűen csodásan fognak mutatni a kalitkákban. Próbáljuk úgy készíteni a csokrot, hogy a váza ne látszódjon ki, a célra akár oázist is felhasználhatunk.

Ügyeljünk rá, hogy a csokornak be is kell férnie az ajtón, ezért ha túl kicsi a nyílás, az utolsó simításokra és a nagyobb virágok elhelyezésére már a kalitkán belül kerítsünk sort.

Akkor lesz igazán látványos a dísz, ha az lehetőleg az egész kalitkát kitölti, de legalábbis magasan körbeöleli a dekor tárgyat.

5/5 Újragondolt kaspónak

Nem csupán vázában és nem kizárólag vágott virágok kerülhetnek a kalitkákba, természetesen ültethetünk is beléjük virágokat.

Akár a teljesen hagyományos módon tekinthetünk rájuk kaspóként, tehát a cserépbe ültetett növényinket egy az egyben elrendezhetjük a kalitkákban. Kicsit több munkát, ám annál csodásabb látványt jelent, ha szó szerint a kalitkában ültetjük el a választott növényeinket.

Ebben az esetben gondoskodnunk kell róla, hogy az alsó részen ne tudjon elmozdulni a föld, az öntözés hatására se induljon meg a talaj. Ezt megtehetjük egy extra záró réteg segítségével, amit mohával betakarhatunk.

Végül jöhet az ültetés: az igénytelen pozsgások éppúgy csodásan mutatnak a kalitkákban, mint a hosszan lelógó, vagy éppen magasra szökő futóvirágok.