Zero waste – Létezik teljesen hulladékmentes életmód?

Bodnár Alexa
Írta: ,

Hazánkban egy átlagos család évente mintegy 350 kg hulladékot termel, amely több millió tonna hulladékot jelent összesen. Egyre többet hallani olyan családokról a világon, akik próbálkoznak a zero waste életmóddal, azaz hogy egyáltalán ne termeljenek szemetet, vagy csupán nagyon keveset. Ha nyitottnak érzed magad hasonlóra, természetesen nem kell egyszerre felrúgni az addigi szokásaidat, de néhány egyszerűbb változtatással te magad is képes lehetsz arra, hogy kevesebb szemetet termelj. Cikkünkben megmutatjuk, milyen módszerekkel próbálják elérni a zero waste életmódot, és milyen egyszerű trükkökkel foghatsz hozzá te is ehhez.

A legfontosabb: csak a szükséges dolgokat szerezd be Kép forrása: treehugger.com

A leghíresebb zero waste életmódot folytató hölgy, Bea Johnson és családja például akkor döbbent rá, hogy mennyi felesleges holmit tartanak a lakásban, amikor egy új helyre költöztek: ekkor ugyanis kidobták a dolgaik 80%-át, és elhatározták, hogy a jövőben csupán azt szerzik be, ami elengedhetetlenül fontos.

Hajlamosak vagyunk ugyanis arra, hogy rengeteg felesleges kacatot raktározzunk otthon, amelyek valójában csak a port fogják, viszont alig hasznosítjuk őket.

Tehát a szemétmentes életmódhoz való első lépés, ha átgondolod, mennyi felesleges dolgod van, és törekszel arra, hogy minimalizálod a jelenlétüket.

A legnagyobb hulladéktermelő: a bevásárlás Kép forrása: paris-to-go.com

Egy átlagos bevásárlás rengeteg felesleges hulladékkal jár együtt, hiszen a csomagolóanyagokból hatalmas mennyiséget szerzünk be egy nagyobb hipermarketes út során. Papírzacskós, nejlonszatyrok, műanyag csomaglóanyagok, és természetesen minden különböző terméknek saját.

Itthon a legnehezebb azt kiküszöbölni, hogy csomagolásmentesen vásárolhass, hiszen rengeteg boltban még nem nyitottak arra, hogy mosható vászonzsákban, üvegekben és dobozokba szállíthasd haza a termékeket.

Ha viszont valóban elszánod magad a csomagolásmentesség mellett, érdemes felkutatnod piacokat, pékségeket, hentesüzleteket a közeledben, mert ott nagyobb eséllyel vásárolhatod meg a holmikat a saját, újrahasznosítható csomagolásban.

Otthon is érdemes átrendezned a konyhát és a kamrát, és mosható dobozokban, ládákban, csatos üvegekben tartanod az élelmiszereket.