Verhetetlen trió a nagytakarításban – ecet, só és szódabikarbóna

Írta: ,

Van három „ennivaló szer”, amelyeket nem csak étkezési célra használhatsz fel, de a (nagy)takarításnál is hasznukat veheted. Ugyanolyan hatékonyak, mint a boltokban kapható takarítószerek, de sokkal olcsóbbak, és még a környezetet is kímélik. Lássuk hát, hogy segíthet neked az ecet, a só és a szódabikarbóna otthonod tisztán tartásában!

Ecet

1/3 Ecet

Az ecet segítségével eltávolíthatod a makacs vízkövet a csempéről, a csaptelepekről, a mosogatóról és a tűzhelyről is. Ehhez keverj össze 3 dl ecetet és 3 dl vizet, a keverékhez pedig adj hozzá 1 mokkáskanál sót. Az oldatot egy szivacs vagy egy szórófejes flakon segítségével vidd fel a vízköves felületre, hagyd állni 30 percig, majd öblítsd le. A mosógépedből is eltűnik a vízkő, ha háromhavonta egyszer elindítasz egy üres, ecetes mosást.

Természetes mivolta ellenére az ecettel is óvatosan kell bánni, hiszen a konyhai ecet tulajdonképpen az ecetsav hígított változata. Amikor ecettel takarítasz, gondoskodj a megfelelő szellőztetésről, és figyelj arra, hogy töményen, hosszú ideig ne érintkezzen a bőröddel.

Só

2/3

Kitűnő megoldás a hűtőszekrény szagtalanítására a sós-ásványvizes áttörlés. Ruhák makacs foltjainak eltávolítására keverj össze egy fél marék sót annyi vízzel, hogy kenhető masszát kapj. Dörzsöld át vele a foltot, a keveréket hagyd rajta pár percig, majd folyóvíz alatt mosd át a piszkos részt.

Ezt követően mosd ki a ruhát a szokásos módon. A só még a makacs vörösborfoltot is eltávolítja a szőnyegedről. Vizes ruhával óvatosan itasd fel a kiömlött vörösbort, szórj bőven sót a foltra, hagyd rajta 20-30 percig, majd porszívózd fel.

A hússal érintkező konyhai faeszközeidet – pl. fakanál, vágódeszka – is hatékonyan fertőtlenítheted a segítségével: egy fél marék sóval dörzsöld át a fertőtlenítendő felületet, hagyd hatni 10 percig, majd folyóvíz alatt öblítsd át.

Szódabikarbóna

3/3 Szódabikarbóna

A szódabikarbóna hatékony segítséget nyújt a szappanmaradékok eltávolításánál. Szórj belőle a kádba és a mosdókagylóba, majd egy nedves ronggyal dörzsöld át a megtisztítandó felületeket. Megszüntetheted a konyhai lefolyó kisebb dugulásait, ha a mosogató lefolyójába, egy tölcsér segítségével, egy pohár szódabikarbónát öntesz, majd rálocsolsz egy üveg ecetet. Miután a habzás megszűnt, engedj a lefolyóba forró, majd pár perc elteltével hideg vizet.

Használd ki a szódabikarbóna zsíroldó hatását is: szórj belőle bőven a tűzhelyre és a sütőre, dörzsöld át a felületeket egy nedves szivaccsal, majd öblítsd le. Önts szódabikarbónát kis edénykékbe, és helyezd el azokat a hűtőben, a mellékhelyiségben és a szemeteskuka alján. Garantáltan elnyeli a kellemetlen szagokat.