Újítsd fel a kopott, foltos, öreg szőnyeget: szebb lesz, mint gondolnád

Kovács Andrea
Írta: ,
Újítsd fel a kopott, foltos, öreg szőnyeget: szebb lesz, mint gondolnád

Egy kisebb vagy nagyobb szőnyeg egészen megváltoztathatja a szoba hangulatát, otthonosabbá, vidámabbá, vagy éppen modernebbé teheti azt – persze, csak akkor, ha a szövet szép állapotban van. Tippjeinkkel a régi kárpitot is felfrissítheted, és még a foltoktól is megszabadulhatsz.

Szőnyegtisztító por helyett

A szőnyegtisztító porok felfrissítik a szőnyeg illatát, és a mélyebben lapuló szennyeződéseket is a felszínre hozzák, amiket aztán már egyszerűen csak össze kell porszívóznod.

A drága porok helyett azonban nyugodtan használhatsz szódabikarbónát is, amihez esetleg mentalevelet, citromfüvet vagy szárított levendulát keverhetsz néhány nappal a használat előtt, ha illatosítani is szeretnéd a szőnyeget.

A port egyenletesen terítsd el, hagyd egy órán át állni a szőnyegen, amíg minden szagot és szennyeződést magába szív, majd alaposan porszívózd át a szőnyeget.

Gyümölcslé a szőnyegen

Ha a gyerekek uzsonnája nem múlt el nyomtalanul, és esetleg gyümölcslé került a szőnyegre, még nem kell keresztet vetni a textíliára.

Ha a folt friss és nedves, szórj rá gyorsan szódabikarbónát, de babáknak való törlőkendővel is gyorsan felitathatod.

Ha a folt már elkezdett megszáradni, nedvesítsd meg egy szivaccsal, majd fújj rá egy kis borotvahabot, végül egy nedves ruhával töröld tisztára a foltot.

A gyümölcslének nyoma sem marad, és a szőnyeged maradandó sérülés nélkül vészelheti át a balesetet.

Fókuszban

5 dolog, amit tenned kell, amikor hurutosan köhögsz

Hogyan „kozmetikázzuk” meg egyedül a kutyusunkat? 5 lépéses útmutató