Túl magasak a számláid? 4 apró trükk, amivel csökkentheted a rezsit

Írta: ,

Télen, különösen a kemény mínuszok után gyakran előfordul, hogy csak kétségbeesetten fogjuk a fejünket a számlán szereplő összegek láttán. Ilyenkor érdemes jobban átgondolni, mi az, amin tudnánk egy kicsit spórolni. Ha sikerül pár száz forintot megtakarítanunk, már az is eredmény! Cikkünkben összegyűjtöttünk 4 tippet, amit érdemes megfogadnod!

Fürdő helyett zuhany

1/4 Fürdő helyett zuhany

Télen igazán jól esik nyakig elmerülni a fürdőkádban. Ha csak eszünkbe jut, milyen az, amikor a meleg átjárja testünket, máris jobban érezzük magunkat.

Ám ha átgondolod, ilyenkor mennyi vizet használsz el, akkor hamar rájöhetsz, hogy talán mégis érdemes inkább tusolni. Zuhanyzáskor jóval kevesebb vízre van szükséged, mintha tele engedett kádban áztatnád magad.

Ráadásul emellett a zuhanyzásnak számtalan más előnye van, ha felváltva engeded magadra a hideg-meleg vizet, a keringésed jobb lesz, bőröd pedig szebbé válik.

Húzd ki!

2/4 Húzd ki!

Veled is előfordult már, hogy miután feltöltötted a telefonodat, bedugva hagytad a töltőt? A tévéd akkor is áram alatt van, ha nem is nézed?

Pedig ezek az észrevétlen apróságok igencsak megemelhetik a villanyszámládat, ugyanis akkor is fogyasztanak, ha nem használod őket. Hasonló a helyzet a számítógépekkel is, ha nem használod, ne hagyd úgy órákig, hanem inkább kapcsold le és húzd ki a konnektorból.

Ha teheted, cseréld le az elosztóidat kapcsológombosra, így nem kell a falból kihúznod, elég, ha csak lenyomod a rajta levő gombot.

Szigetelj! Kép forrása: everydaydishes.com

3/4 Szigetelj!

A fűtésszámla költségének leghatékonyabb csökkentése a megfelelő szigetelés. Sajnos a régi ajtók és ablakok már nem képesek kint tartani a hideget. Az apró réseken ráadásul a meleg levegő is kiáramlik, így hiába vesszük fel a fűtést egy magasabb fokozatra, nem sokat érünk vele.

Célszerű a régi nyílászárókat lecserélni, hosszú távon megéri a befektetést. Ha azonban nem tehetjük meg, készítsünk házilag szigetelőt. Fogj egy vastag szivacsot vagy tekerj henger formájúra egy nem használt ruhát és helyezd ezt a párkányra, vagy éppen oda, ahol érzed, hogy jön be a hideg, így megszüntetheted a huzatot.

Fogmosópohár

4/4 Fogmosópohár

Nagyon rossz szokás, hogy sokan fogmosás közben végig nyitva hagyják a csapot.

Nem ciki elővenni egy fogmosópoharat: akárcsak gyerekként, felnőttként is nagy hasznát veheted. Töltsd meg a poharat és az abban lévő vízzel öblögess. Azzal, hogy elzártad a csapot, nem megy kárba a tiszta víz, ráadásul még spórolhatsz is rajta.

Ha pedig végeztél a fogmosással, ellenőrizd azt is, nem csöpög-e a csap. Sokan csak legyintenek erre az aprónak tűnő problémára, ám ha valamelyik csap vagy a WC csöpög vagy folyik, érdemes minél előbb megjavíttatni, az így, észrevétlenül elpocsékolt víz igencsak megemeli a vízszámlát.