Ezt tedd, ha beázik a cipőd! 5 otthoni gyors trükk, amivel vízhatlanná teheted a lábbeliket

Zabolai Margit
Írta: ,
Ezt tedd, ha beázik a cipőd! 5 otthoni gyors trükk, amivel vízhatlanná teheted a lábbeliket

Kevés utálatosabb érzés van annál, mint amikor az embernek már munkába menet beázik a cipője, és az egész napot nedves zokniban töltheti. Azon túl, hogy a dolog finoman szólva sem egészséges, még kellemetlen is, ezért most adunk néhány tippet, amivel azok a cipőid is képesek lesznek majd ellenállni egy kisebb esőnek, amelyek most szinte a párát is magukba szívják. Mutatjuk, hogyan impregnáld otthon a cipődet!

A gyors megoldás: a ricinusolaj

A bőrcipőket, vagy azokat, amelyek legalábbis nem nedvszívó anyagból készültek, időnként átdörzsölheted egy kis ricinusolajjal, hogy távol tartsd tőlük a nedvességet.

Ez a megoldás ugyan nem nyújt hosszú távú védelmet, nagy előnye viszont, hogy nem igényel különösebb előkészületeket, pillanatok alatt megvagy vele, így akkor is vízhatlanná teheted a cipődet, ha reggel kezd esni, és te akkor kapsz észbe, hogy nincs is vízálló cipőd.

Tökéletes megoldás bőrcipőkhöz

Ezt a keveréket kicsit macerásabb elkészíteni, cserébe viszont akár egy egész tégellyel is legyárthatsz belőle, és elteheted későbbre, ráadásul nem csak vízhatlanná teszi, de ápolja is a bőr cipőidet.

Vízgőz fölött melegíts össze 8 dkg sárga és 3 dkg fehér méhviaszt, majd a keveréket vedd le a tűzről. Ekkor önts hozzá 6 dl terpentint – fontos, hogy ezt ne a tűz fölött tedd, mert a terpentin gyúlékony, így balesetveszélyes nyílt lánggal használni!

A jobb állag érdekében törj össze 3 dkg maradék szappant és olvaszd fel egy kevés vízben, majd ezt is add a keverékhez. Hagyd megszilárdulni, majd márts bele egy puha rongyot, és ezzel töröld át a megtisztított bőrcipőket.

Ha a krém idővel túl keménnyé válna, állítsd langyos vízbe a dobozt, hogy felengedjen kicsit.

Házi gyors krém

Ha nem akarsz sokat kotyvasztani, vagy órákat járni az összetevők után, ezt a keveréket pillanatok alatt is elkészítheted, és igazán extrém hozzávalókra sem lesz szükséged hozzá:egy kevés vízgőz fölött olvassz össze 2 adag méhviaszt és 1 adag zsiradékot (a legjobb a juhfaggyú, de bármi más is megteszi), majd várj, amíg a keverék kihűl.

Ettől a krémtől a cipőid talán nem lesznek olyan ragyogóak, mint a terpentines keveréktől, de a célnak ez is megfelel. A krémet érdemes ronggyal felvinni, és egy egész éjszakára a cipőn hagyni.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba