Rakd össze a top tisztítós kosarat: 6 kellék takarításhoz, amikkel gyerekjáték lesz az otthonod tisztán tartása

Zabolai Margit
Írta: ,

A takarításra a legtöbben amolyan szükséges rosszként gondolnak, pedig ha megvannak a megfelelő eszközeid, akkor a munka könnyedén fog menni, az eredmény pedig megéri a kis fáradtságot. Tippjeinkkel összeállíthatod a top takarítócsomagodat, amivel a lakás minden zugát csillogóvá varázsolhatod, a lehető legkényelmesebben. (x)

 

Ablaklehúzó

Persze, hogy nagyanyáink enélkül is megoldották, de nézzünk szembe a tényekkel: az ablak pucolása, a tisztítószer eltávolítása, majd újságpapírral suvickolása nem csak sokkal hosszadalmasabb meló, mint egy ablaklehúzóval, egyetlen mozdulattal végigsimítani az ablakot, de az eredményeket sem lehet összevetni.

Ablaktisztító lapát nélkül szinte lehetetlen olyan csíkmentes eredményt elérni, mint amilyet látni szeretnél, így egy ilyen eszköz beszerzése mindenképpen ajánlott, ha nem akarsz akár hosszú órákat is eltölteni az ablakok lemosásával csak azért, hogy utána az első napfényben észrevedd a foltokat.

Erős zsíroldó

A makacs szennyeződések eltávolításához mindenképpen szükség van egy erős, sokféle felületen használható tisztítószerre, máskülönben az erős súrolás hatására nem csak te fáradsz el, de például a konyhapult is megsérülhet, vagy az eredmény lesz kevésbé tökéletes.

Nem kell feltétlenül maró vegyszerekhez nyúlnod, keress olyan zsíroldót, amiben narancsolaj van, fújd be vele a szennyeződéseket és hagyd állni egy kicsit, majd egyszerűen letörölheted a foltokat.

Kép: photographee.eu/depositphotos.com

Erős porszívó, jó felmosó

Tiszta otthon nincs tiszta padló nélkül, ám fontos, hogy a felületnek megfelelő, nagy teljesítményű porszívót és jó minőségű felmosófejet használj. Érdemes arra is gondolni, hogy a porszívót sokszor akarod majd olyan helyen használni, ami nehezen hozzáférhető, esetleg távol van az áramforrástól.

A Philips SpeedPro Max Aqua névre keresztelt vezeték nélküli porszívója szerencsére ideális társad lehet: a hozzá csatlakoztatható felmosófejjel egyetlen mozdulattal végezheted el a porszívózást és a padló felmosását is, a mikroszálas törlőkendő tökéletes tisztaságot hagy maga után.

A porszívó 360°-os szívófejének köszönhetően minden irányból bármelyik irányba tolva és húzva is hatékony társ a takarításban. Gyorsan kézi porszívóvá alakítható, kiegészítőinek köszönhetően pedig a polcok, sarkok, bútorok tisztítását is elvégezheted vele, így nem kell mindig külön eszközöket elővenned a pókhálók leszedéséhez, vagy az állatszőr eltüntetéséhez a kanapéról. Gyakorlatilag az egész lakást feltakaríthatod egyetlen eszközzel.

Szóróflakon

Mindenkinek van egy bevált házi tisztítószer-keveréke, de a szórófejes flakon akkor is jól jöhet, ha a bolti tisztítószert szeretnéd egy nehezebben hozzáférhető helyre bejuttatni. Háztartási boltokban pár száz forintért vehetsz a praktikus flakonokból, csak arra ügyelj, hogy ha tárolod is bennük a saját tisztítószeredet, akkor címkézd fel őket, írd rá, hogy mire való, mi került bele, és mikor.

Univerzális törlőkendő

Egyszerűen nem lehet elegendő belőle. Keress jó minőségű, mosógépben mosható darabokat, mert ezeket többször is felhasználhatod, és lehetőleg válassz olyan csomagot, amiben több féle színű kendő is van, a takarítószerek tárolására használt doboz oldalára pedig ragaszthatsz egy cédulát, amire felírod, hogy melyiket melyik felületen használtad.

Így elkerülhető, hogy például a fürdőszobai baktériumokat takarítás közben átvidd a konyhába.

Kép: Belchonock/depositphotos.com

Erős gumikesztyű

Takarítás közben nem csak olyan helyekre kell nyúlnod, ahová puszta kézzel esetleg nem szeretnél, de erős tisztítószereket is használhatsz, amelyek irritálhatják a bőrödet. Ezért mindenképpen érdemes beszerezni egy jó minőségű, erős gumikesztyűt.

A PVC-ből készült kesztyűt használat után alaposan mosd meg, mert ha koszosan teszed el, jelentősen rövidül az élettartama.

A természetes gumiból készült kesztyűk sérülékenyebbek, ezek használata erős oldószerek, vegyszerek mellett nem javasolt, szintén érdemes alaposan megtisztítani őket, és hagyni megszáradni.

A kesztyűket használat után száraz, napfénytől védett helyen tartsd, ha pedig különösen érzékeny a bőröd, a kesztyűk felhúzása előtt használhatsz kifejezetten a kesztyűk használatához ajánlott védőkrémet is.

Advertisement

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv