3 alapvető tisztítószer, amit házilag is elkészíthetsz - vegyszermentesen!

Marcali Nóra
Írta: ,

Nagyon praktikus dolog bemenni a boltba és levenni a polcról a legmárkásabb tisztítószereket, amelyekkel szinte úgy érzi az ember, hogy gyerekjáték a takarítás – legalábbis a reklámok szerint. A valóságban azonban ezek a tisztítószerek sem mindig működnek tökéletesen, ráadásul a legtöbbjük tele van vegyszerekkel, amelyek károsak a lakásodra és a bőrödre, a környezetről már nem is beszélve. Pedig az alapvető tisztítószereket otthon is elkészíthetnénk, egyszerűen, természetesen, vegyszermentesen. Mutatunk három példát!

1. Zsíroldó

Az almaecet jó választás lehet a zsíroldáshoz – hígítsd fel fele-fele arányban tiszta vízzel, majd szivaccsal vagy ronggyal töröld át vele az érintett felületeket a konyhádban. Ne mosd le rögtön sima vízzel, hagyd, hogy kifejtse a hatását. A sima ecetet is érdemes kipróbálnod, hiszen a makacs zsírfoltok ellen az is hatékony segítség lehet a konyhában. Talán meglepő, de sokan a kávézaccra esküsznek – ez főleg akkor válhat be, ha friss zsírfoltot szeretnél eltüntetni, a zacc ugyanis magába szívja a zsiradék jelentős részét.

2. Vízkőoldó

Azt hiszem, kevesen vagyunk, akik ne láttuk volna nagymamánkat vagy édesanyánkat ecettel takarítani. Nem túlzás állítani, hogy az ecet bizony még ma is a legjobb szer a vízkő ellen, hiába is próbálkoztam eddig bármilyen méregdrága tisztítószerrel, ilyen-olyan törlőkendőkkel.

A makacsabb vízkő ellen csak ecetet használj, de készíthetsz egy nagyobb adag tisztítószert is, csak keverj össze 3 dl ecetet, 3 dl vizet, forrald össze és adj hozzá egy-két teáskanál sót is. A maradékot tárold egy üvegben és bármikor előkaphatod, ha szükséged van rá. Ne sikáld vele a vízkövet, inkább hagyj időt, hogy hasson – önts egy keveset a foltokra, hagyd rajta és meglátod, hatni fog.

Ha nem bírod az ecetszagot – sokan vannak így ezzel –, akkor más lehetőséged is van, ez pedig a citrom, amelynek ráadásul az illata is kellemes.

Oldd fel néhány citrom levét vízben, a makacsabb foltokat pedig magával a félbevágott citrommal dörzsöld be. Ha fokozni akarod a hatást, szódabikarbónát is adj hozzá.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!