5+1 tipp rizsfőzéshez, amiktől a rizsek mestere leszel

Sütő Gyöngyi
Írta: , Frissítve:
5+1 tipp rizsfőzéshez, amiktől a rizsek mestere leszel

A rizs nagyon sokoldalúan felhasználható táplálék. Az előételtől a desszertig bármelyik fogás elkészítésére alkalmas. Lehet belőle reggeli, ebéd vagy vacsora, hidegen és melegen is fogyasztható. Összegyűjtöttük, hogy mi mindent érdemes tudni a felhasználásához.

Rizsfajták

Különböző rizses ételekhez különböző rizsfajták használata ajánlott.

A rizottóhoz közepes, ovális rizs, az Olaszországban termő arborio rizs való. Az indiai ételek illatos basmati rizsből készülnek. Az enyhén virág illatú jázmin rizst a thaiföldi ételekhez szokás adni.

A gömbölyű és ragadós rizs a tejberizs alapanyaga. A tejberizs főzésekor a tejhez mindig adjunk vizet is, és csak utólag tegyünk bele cukrot vagy mézet, hogy le ne égjen.

„A” és „B” minőségű rizs, fényezett rizs

A boltokban kapható „A” és „B” minőségű rizs.

Az „A” jelzés azt jelenti, hogy 90% ép rizsszemet tartalmaz, a maradék 10% idegen anyag és rizstörmelék.

A „B” minőség esetén 80% az ép rizsszemek aránya, és 20% az idegen anyag és a rizstörmelék. A töredék szemekből több keményítő kerül a főzővízbe, ezért a rizspép ragadósabb lesz, és több tápanyag kárba vész a víz leöntésekor.

A fényezett rizs úgy készül, hogy a rizsszemeket glükózzal és talkummal fényezik, hogy ne tapadjanak össze és ne menjenek szét főzés közben.

Fókuszban

10 pontos teendő lista, amit minden szülőnek át kell futnia sulikezdés előtt

A márkás, jó minőségű sportszerekért és sportruházatért irány az Intersport!

Innen tudhatod, hogy jó sportcipőt vásároltál a gyereknek

A jó sportszereken és sportruházaton több múlik, mint gondolnád!