Tippek rizsfőzéshez, amitől a rizsek mestere leszel

Sütő Gyöngyi
Írta: ,
Tippek rizsfőzéshez, amitől a rizsek mestere leszel
A rizs nagyon sokoldalúan felhasználható táplálék. Az előételtől a desszertig bármelyik fogás elkészítésére alkalmas. Lehet belőle reggeli, ebéd vagy vacsora, hidegen és melegen is fogyasztható. Összegyűjtöttük, hogy mi mindent érdemes tudni a felhasználásához.
„A” és „B” minőségű rizs, fényezett rizs

A boltokban kapható „A” és „B” minőségű rizs.
Az „A” jelzés azt jelenti, hogy 90% ép rizsszemet tartalmaz, a maradék 10% idegen anyag és rizstörmelék.
A „B” minőség esetén 80% az ép rizsszemek aránya, és 20% az idegen anyag és a rizstörmelék. A töredék szemekből több keményítő kerül a főzővízbe, ezért a rizspép ragadósabb lesz, és több tápanyag kárba vész a víz leöntésekor.
A fényezett rizs úgy készül, hogy a rizsszemeket glükózzal és talkummal fényezik, hogy ne tapadjanak össze és ne menjenek szét főzés közben.

Főzés

Ha köretet készítünk, személyenként 7 dkg rizst számoljunk. A rizst főzés előtt mossuk meg meleg vízben.

Először forró olívaolajon egy kicsit pergessük át, majd öntsünk rá kétszeres mennyiségű vizet. Ízesítsük sóval és forraljuk fel, majd a legkisebb hőfokon, fedő alatt, időnként megkeverve 10-15 perc alatt főzzük meg.
A fűszerezést hagyjuk akkorra, amikor már puha a rizs. Szintén ízletes lesz a rizs, ha előzőleg hagymát dinsztelünk, majd a nyers rizst átforgatjuk benne. Kétszeres mennyiségű vízzel felöntjük, sózzuk, és kevés keveréssel, letakarva a rizst puhára főzzük.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!