Tippek a zöldségek és gyümölcsök téli tárolásához

Írta: ,

Régen az emberek nem használtak sem fagyasztót, sem hűtőszekrényt, mégis hosszú ideig el tudták tárolni a terményeiket. Egész télen rendelkezésükre állt a vitaminpótlás, mert ismerték a hosszú eltarthatóság feltételeit. Cikkünkben leírtunk ezek közül néhányat.

A tárolóhely

1/7 A tárolóhely

A jól szellőző pince, a védett erkély, a fűtetlen garázs vagy hűvös kamra kiválóan alkalmas eltartható zöldségek és gyümölcsök tárolására.

Régen az emberek a ház hűvös helyiségeit használták hűtőszekrényként.

Aki ősszel beszerzi a termékenyeket, olcsóbban jut folyamatos vitaminpótláshoz, mint az, aki télen vásárolja meg ezeket. 

A tárolóhely optimális hőmérséklete 4-5 C°, a páratartalma 80-90%.

Ha alacsony a nedvességtartalom, akkor állíts be egy vagy több vízzel teli vödröt, hogy folyamatos és egyenletes legyen a párolgás.

Ha meleg és száraz a helyiség, akkor pedig nedves homokkal megtöltött ládákat helyezz el benne.

Eltarthatóság

2/7 Eltarthatóság

Hetente legalább egyszer ellenőrizd a zöldségeket és a gyümölcsöket.

A megromlott darabokat dobd ki, hogy ne veszélyeztesse a készlet épségét.

A fapolcokon egyéb biztonsági feltételek mellett sokáig elállnak a termények. A polcokat előzőleg gondosan tisztítsd le.

Kizárólag a teljesen ép és egészséges zöldségek és gyümölcsök alkalmasak a hosszabb tárolásra.

A fehér és vörös káposztáról, a kelkáposztáról és a kínai kelről rendszeresen távolítsd el a beteg leveleket, nehogy a betegség tovább terjedjen, és a több termés is tönkremenjen.

A káposztafejeket kötözd össze a torzsájuknál, és fejjel lefelé akaszd fel őket.

Csonthéjasok és szőlő

3/7 Csonthéjasok és szőlő

A csonthéjasok közül a szőlő és a cseresznye kivételével szinte egyik gyümölcs sem alkalmas téli tárolásra, mert 10 C° alatti hőmérsékleten megromlanak.

Ne tarts gyümölcsöt olyan helyiségben, ahol hordós savanyú káposzta vagy más savanyúság, illetve italok is vannak. 

A szőlőfürtökről szedd le a sérült szemeket, és a száruk végét mártsd paraffinba vagy kend be pecsétviasszal, hogy a vágás helye légmentesen lezáródjon.

Ezután akaszd fel a fürtöket úgy, hogy a szemek ne préselődjenek össze.

Alma és körte

4/7 Alma és körte

Az almákat helyezd a polcokra szárral felfelé.

Ne érjenek egymáshoz, nehogy ezáltal oxidálódjanak.

A körtéket is így tartsd.

A tárolásra szánt cseresznyét óvatosan, kesztyűben szedd le a fáról, majd tedd cserépedénybe.

Az edény száját fedd be szorosan légmentesen zárható fóliával, így a cseresznye karácsonyig fogyasztható állapotban marad. 

Krumpli

5/7 Krumpli

A krumpli rekeszben vagy drótkosárban van a legjobb helyen, mert ezek alulról is jól szellőznek.

Sötét, hűvös helyen sokáig eláll a krumpli, fény hatására ugyanis az egészségre káros zöld foltok jelennek meg rajta.

Ha ilyet látsz, dobd ki a gumót ahelyett, hogy a foltot kivágnád és a többi részt megfőznéd, mert már az a rész sem ép.

Nedves, melegebb helyen a krumpli egy idő után kicsírázhat, ami rontja a minőségét.

Ha a krumpli a tárolási körülmények miatt fagyveszélynek van kitéve, akkor szalmával le kell takarni.

A megfelelően tárolt krumpli megőrzi C-vitamin tartalmának jelentős részét.

Tárolás veremben

6/7 Tárolás veremben

Amennyiben nincs megfelelő méretű tárolóhelyiséged, a kertben is elhelyezheted a terményeket. Árnyékos helyet válassz.

Kisebb mennyiségű zöldség és gyümölcs számára áss vermet. A nedves talaj frissen tartja a terményeket.

Az alma, a sárgarépa és a zeller hónapokig eláll így. Elkülönítve, farekeszekben tárold őket.

Nem férnek hozzájuk az egerek, ha sűrű fémhálóval véded meg tőlük a rekeszeket. 

Ami nem pincébe való

7/7 Ami nem pincébe való

A vöröshagyma, a fokhagyma és a citrusfélék nem bírják a nedvességet, ezért pincében való tárolásra nem alkalmasak.

A vöröshagymát és a fokhagymát szárítsd ki meleg helyen, majd készíts belőlük fonatot, és fejjel lefelé akaszd fel őket egy száraz, jól szellőző helyiségben.

A következő szezonig elállnak.

A narancsot csomagold be selyempapírba, és tedd száraz, hideg helyre.