Tippek a zöldségek és gyümölcsök téli tárolásához

Írta: ,

Régen az emberek nem használtak sem fagyasztót, sem hűtőszekrényt, mégis hosszú ideig el tudták tárolni a terményeiket. Egész télen rendelkezésükre állt a vitaminpótlás, mert ismerték a hosszú eltarthatóság feltételeit. Cikkünkben leírtunk ezek közül néhányat.

A tárolóhely

A jól szellőző pince, a védett erkély, a fűtetlen garázs vagy hűvös kamra kiválóan alkalmas eltartható zöldségek és gyümölcsök tárolására.

Régen az emberek a ház hűvös helyiségeit használták hűtőszekrényként.

Aki ősszel beszerzi a termékenyeket, olcsóbban jut folyamatos vitaminpótláshoz, mint az, aki télen vásárolja meg ezeket. 

A tárolóhely optimális hőmérséklete 4-5 C°, a páratartalma 80-90%.

Ha alacsony a nedvességtartalom, akkor állíts be egy vagy több vízzel teli vödröt, hogy folyamatos és egyenletes legyen a párolgás.

Ha meleg és száraz a helyiség, akkor pedig nedves homokkal megtöltött ládákat helyezz el benne.

Eltarthatóság

Hetente legalább egyszer ellenőrizd a zöldségeket és a gyümölcsöket.

A megromlott darabokat dobd ki, hogy ne veszélyeztesse a készlet épségét.

A fapolcokon egyéb biztonsági feltételek mellett sokáig elállnak a termények. A polcokat előzőleg gondosan tisztítsd le.

Kizárólag a teljesen ép és egészséges zöldségek és gyümölcsök alkalmasak a hosszabb tárolásra.

A fehér és vörös káposztáról, a kelkáposztáról és a kínai kelről rendszeresen távolítsd el a beteg leveleket, nehogy a betegség tovább terjedjen, és a több termés is tönkremenjen.

A káposztafejeket kötözd össze a torzsájuknál, és fejjel lefelé akaszd fel őket.