Tippek a lakás hűtéséhez kánikulában

Sütő Gyöngyi
Írta: ,
Tippek a lakás hűtéséhez kánikulában

A nyári hőségben a lakásban gyakran elviselhetetlen a meleg. Íme néhány ötlet arra, hogyan teheted kellemesen hűssé az otthoni környezeted klímaberendezés nélkül is.

Árnyékolás

Ha az ablakokat besötétíted, megakadályozod, hogy a sugárzó hő behatoljon a lakásba. Nagyon sokat segít ebben a redőny és a reluxa, de annyi rést érdemes hagyni ezeken, hogy ne kelljen mesterséges fényforrást használni, amely többnyire szintén melegítő hatású. 

A sötétítő függöny vagy szalagfüggöny is megfelel, de jobb, ha a sötétítő anyag egészen közel van az ablaküveghez. Megteheted, hogy valamilyen textilt feszítesz belülről az ablakkeretre. Az anyag világos legyen, hogy visszaverje a sugarakat, és ne gyűjtse magába.
 
A padlón levő vastag szőnyegek is hajlamosak magukba szívni és tárolni a meleget, úgyhogy ezeket is érdemes nagy hőség idején feltekerni. Az ablakra akasztott sötétítő anyag hűtő hatását fokozhatod, ha be is nedvesíted. Ha még tökéletesebb fény- és hővisszaverést akarsz elérni, tehetsz az ablakra – akár kívülről is – alufóliát vagy egyéb jól tükröző anyagot.
Szellőztetés

Nappal mellőzzük az ablakok nyitva tartását, mert beáramlik a forró levegő.

Késő este, éjjel és reggel szellőztess, szélesre tárt ablakokkal, hogy minél jobban kihűljön a lakás.

Ha nappal mégis szellőztetni akarsz, válaszd a hűvös oldalon levő ablakokat.

Fókuszban

A légúti hurut lehetséges színei - Melyik, mit jelent?

5 dolog, amit tenned kell, amikor hurutosan köhögsz

Hogyan „kozmetikázzuk” meg egyedül a kutyusunkat? 5 lépéses útmutató