Létezik teljesen hulladékmentes életmód? – Zero waste

Bodnár Alexa
Írta: ,

Hazánkban egy átlagos család évente mintegy 350 kg hulladékot termel, amely több millió tonna hulladékot jelent összesen. Egyre többet hallani olyan családokról a világon, akik próbálkoznak a zero waste életmóddal, azaz hogy egyáltalán ne termeljenek szemetet, vagy csupán nagyon keveset. Ha nyitottnak érzed magad hasonlóra, természetesen nem kell egyszerre felrúgni az addigi szokásaidat, de néhány egyszerűbb változtatással te magad is képes lehetsz arra, hogy kevesebb szemetet termelj. Cikkünkben megmutatjuk, milyen módszerekkel próbálják elérni a zero waste életmódot, és milyen egyszerű trükkökkel foghatsz hozzá te is ehhez.

Vegyszerek és takarítás Kép forrása: consciousbychloe.com

A vásárlás mellett szintén nagy adag szeméttel járhat a takarítás, főként ha papírtörlővel, eldobálható rongyokkal esel neki a lakásnak, nem beszélve arról, hogy mennyi vegyszert elhasználunk egy átlagos hétvégi rendrakás során.

Mivel sem a környezet számára, sem a számodra nem egészséges, és könnyedén visszajuthat akár az ívóvízbe is a sok felesleges vegyianyag, érdemes takarítószereket gyártanod házilag: ecet, só, citrom, mosószappan és szódabikarbóna felhasználásával nagyjából bármit elkészíthetsz, amire szükséged lehet.

Eldobható anyagok helyett használj sűrűn mosható pamut, vászon és mikroszálas kendőket, felmosót, így máris spórolsz egy adag szemetet.

Second hand és társaik Kép forrása: soulmakes.com

A használt ruhák, könyvek, ékszerek és hasonlók vásárlásának egyre nagyobb a keletje, hiszen egyre többen szeretnék mellőzni a pazarlást az életükből.

Ha nem is mindent, de néhány dolgot érdemes ilyen üzletekben, vásárokban beszerezned, hiszen amellett, hogy a környezetnek hasznos, még a pénztárcádnak is jót tehetsz, és akár valódi kincsekre is bukkanhatsz, ha nyitott szemmel jársz.

Lehet, hogy a végén egészen belejössz a vadászatba.

Fókuszban

10 pontos teendő lista, amit minden szülőnek át kell futnia sulikezdés előtt

A márkás, jó minőségű sportszerekért és sportruházatért irány az Intersport!

Innen tudhatod, hogy jó sportcipőt vásároltál a gyereknek

A jó sportszereken és sportruházaton több múlik, mint gondolnád!