Szúnyogriasztó dekorációk a kiülős estékre

Írta: ,

A nyár egyet jelent azzal, hogy többet tartózkodunk a szabadban is: ilyenkor jólesik például az estéinket kint tölteni, ücsörögni, vacsorázni vagy borozgatni a kertben, az erkélyen. Sajnos a szúnyogok is örökös társak a nyáresti kinti ücsörgéseken, ezért érdemes egy-két riasztó megoldást eszközölni, hogy távol tartsuk őket. Ehhez szerencsére nem kell vegyszereket használni, hiszen rengeteg természetes, aromás növény van, amit a szúnyogok nem szívlelnek igazán. Ezekből pedig nem csak hasznos, de szép dekorációkat is készíthetsz a kerti asztalra.

Levendula Kép forrása: woohome.com

1/5 Levendula

A gyönyörű lila virágos levendula természetes riasztója a szárnyas kis vérszívóknak, emellett pedig gondoskodik arról, hogy friss illat legyen a teraszon vagy az erkélyen.

Ebből a virágból készíthetsz gyertyát úgy, ha egy üveg mécsestartóba állítod a levendulaágakat egy gyertya kíséretében, de koszorút is fonhatsz belőle.

Ha nem szeretnéd túlgondolni a dekorációt, egy szép fémkaspóba ültetve is használhatod így a levendulát.

Citrom, citromfű Kép forrása: prettydesigns.com

2/5 Citrom, citromfű

A citrom és a citromfű szintén olyan növények, amelyek illatát nem szeretik a szúnyogok.

Ezekből készíthetsz olyan asztali dekorációt, amelynél egy befőttes üveg oldalát rakod ki citromkarikákkal, majd egy vékonyabb poharat az üveg közepébe állítasz, feltöltöd ezt vízzel, és teszel bele virágokat.

Ennél is hatékonyabb, ha úszógyertyás mécsestartót készítesz: tölts meg félig vízzel egy befőttes üveget, majd tegyél bele citromfüvet.

Ezután néhány karika citromot kell tenned a víz tetejére, majd erre jön az úszómécses, végül pedig fel kell töltened az üveget még egy kis vízzel.

Eukaliptusz Kép forrása: stylemepretty.com

3/5 Eukaliptusz

Aromás növény az eukaliptusz is, amelyet emiatt szintén nem szeretnek túlzottan a rovarok, főként a szúnyogok.

Ebből készíthetsz csodálatos asztaldekorációt úgy, hogy egy tálcára teszed a leszárított leveleket, fehér gyertyák alá, és úgy is, hogy vízzel töltött üvegekben teszed az asztalra az ágakat.

Eukaliptuszból igazán mutatós girlandot is készíthetsz a falra: ez lehet csak eukaliptusz levelekből, de olyat is csinálhatsz, amely ágakból és rojtokból, szalagokból vagy vékony bőrökből áll.

Menta Kép forrása: etsy.com

4/5 Menta

A csípősebb illatú menta szintén a legjobb szúnyogriasztók között szerepel.

Akár egy helyes kaspóba ültetve is használhatod az asztalon vagy az ablakban a teraszon vagy erkélyen, de ennél látványosabb, ha mentaolajjal illatosított, saját gyertyákat készítesz.

Ha tengerparton kagylógyűjtő típus vagy, akkor ezekbe egy pici kanócot téve aranyos mécseseket önthetsz, melyet szétszórhatsz az asztalon.

Nagyon hangulatos dekorációs, és igazán jó megoldás lesz a szúnyogok ellen is.

Muskátli Kép forrása: freshfarmhouse.tumblr.com

5/5 Muskátli

A muskátlinak is olyan illata van, amit sok rovar szeret elkerülni.

Sokféleképpen nem tudsz dekorálni ezzel a növénnyel, hiszen élővirág, de választhatsz a számára különleges kaspót.

A muskátli egyrészt nagyon jól mutat fonott vesszőkosarakban, akár önmagában, akár kisebb virágokkal párosítva.

A másik mutatós megoldás, ha régi, kopott vagy csorba edényekbe, vödrökbe ülteted a virágokat, hiszen ennek is van egy bájos hangulata.