Szárítógép vásárlásán gondolkozol? 5 ok, amiért imádni fogod ezt a masinát

Írta: ,

Igaz, hogy a szárítógépek nem éppen a legújkeletűbb készülékek, még nem annyira elterjedtek, hogy minden háztartásban ott legyenek. Te is éppen azon gondolkozol, hogy beruházol egy ilyen masinára? Csak bátorítani tudunk! Az alábbiak miatt te is imádni fogod ezt a praktikus gépet.

Viszlát pára, viszlát penész! Kép forrása: washerdryercomboz.com

1/5 Viszlát pára, viszlát penész!

A háztartásokban (különösen ősszel és télen), rettentően gyakori gond a penészesedés. Ha te is küzdesz ezzel a nagyon ragaszkodó gombaféleséggel, ami nem csak visszataszító, hanem veszélyes is az egészségedre nézve, akkor mindenképpen érdemes venned egy szárítógépet. Az tény, hogy nem csak a teregetés során kerül pára a levegőbe, hanem ott a főzés, fürdés sőt, a kilélegzés során keletkező pára.

Ezek azonban elenyészőek tudnak lenni amellett, amit a mosás, szárítás jelent. Egy-egy nagymosás során ugyanis akár 1,5-2 liternyi víz is kerülhet a levegőbe pára formájában. Bár vehetsz párátlanító készülékeket, ami szintén hasznos, a komolyabb változatokat nem kell sokkal kiegészítened, hogy szárítógéppel ajándékozhasd meg magadat. Márpedig utóbbinak több kézzel fogható haszna van, ahogy azt a későbbiekben is láthatod majd.

Ami biztos: a penész esélyét minimálisra csökkented a szárítógép használatával.

2/5 Üdv, felszabaduló tér!

Míg nyáron sokan teregetnek a szabadban, addig ez ősszel és télen csak ritkán adott lehetőség. Emiatt a frissen mosott ruhákat a többség kénytelen a szobákban, vagy éppen az egyébként sem túl nagy alapterületű fürdőkben teregetni.

Akármennyire is praktikus a szárítód, egész biztosan helyet foglal és kerülgetni kell. Valószínűleg te is ide-oda tologatod (ha tudod), hogy amikor vendégeket hívsz, ne a pamutbugyid legyen az első, ami fogadja őket. Nos, ezt a gondot teljes mértékben elfelejtheted, ha veszel egy szárítógépet.

Azt nem állítjuk, hogy nem kell helyet beáldoznod, hiszen a gépet valahova el kell helyezned. Azonban az átalakítóknak köszönhetően, ráteheted akár a mosógépedre is, így legalább az alapterületből nem veszítesz. Ráadásul a falbontás miatt sem kell aggódnod, ugyanis a mai készülékek többségének csupán egy konnektorra van szüksége, a szárítás során keletkező vizet neked, manuálisan kell kiöntened.

Inkább dőlj hátra, és lazíts! Kép forrása: ashleybrookedesigns.com

3/5 Inkább dőlj hátra, és lazíts!

Minden egyes háztartási gép megkönnyíti a házimunkát. A mosógéppel rengeteg időt spórolunk, már messze nem kell a centrizéssel bajlódnunk, vagy éppen kézzel dörzsölni a foltokat. A mosogatógéppel is értékes időt nyerünk, hiszen csak bepakoljuk a koszos edényeket, betesszük a tablettát, elindítjuk a készüléket, és sem az odaszáradt étel kaparásával, sem a törölgetéssel nem kell bajlódnunk.

A szárítógép is levesz egy jó adagnyi terhet a válladról! Bár sok esetben a teregetés nem olyan hosszú idő, azért nem is kétpercnyi munka. Ráadásul a szárítógépek (adott programtól függően) akár olyan simára is száríthatják a ruhákat, mintha frissen vasaltad volna őket. Tehát nem csak a teregetőre való fel-és lepakolást, hanem sok esetben a vasalást is megúszod, mindösszesen egy készüléknek köszönhetően.

Ugye te is tudnád mással tölteni azt a kevés szabadidődet?

Felfrissíti a ruháidat Kép forrása: kyalandkara.com.au

4/5 Felfrissíti a ruháidat

A szárítógépekbe nem csak vízgyűjtő tartályt szereltek, hanem szöszszűrőt is. Igen, jól olvastad, a szöszszűrő egész pontosan a hivatalos elnevezése ennek a hasznos kiegészítőnek.

Ahogy a ruhák forognak a száradás közben, hozzácsapódnak egy rácsos felülethez, ami begyűjti az összes kilógó szöszt, szőr-és hajszálat. Ha idáig sehogy sem tudtál megszabadulni a szőrszálaktól, hiába mostad sokadszorra a kutyád plédjét, akkor ezt a problémát immáron elfelejtheted.

De a szöszösebb ruhádat is megújíthatod pusztán azzal, hogy berakod a szárítógépbe. Nyilván nem lesz újszerű egy szárítás után, de sokkal kevesebb szösz lesz rajta, mint korábban. A szárítógépből kivett ruhák sokkal puhábbak, selymesebbek, mintha teregetted volna őket, és a csipesznyomok sem maradnak meg rajtuk – ez is nagy előny lehet számodra. Ha pedig a kinyúlt, kötött pulcsidba szeretnél új életet lehelni, csak dobd be egy magasabb hőfokú programra! Meglátod, a szálak összeugranak, és olyanok lesznek, mint újkorukban.

Meleget ad Kép forrása: thisoldhouse.com

5/5 Meleget ad

Az utolsó szempont nem mindenkinek előny, de sokan nem is gondolnak arra, hogy a szárítógép hőt termel. Még az energiatakarékos és kondenzációs szárítók is termelnek hőt, régebbi, kevésbé energiabarát társaikra pedig különösen jellemző ez.

Persze nem úgy kell elképzelned, hogy egy szárítógéppel kifűtöd az egész lakást, de ez a tulajdonság akár előnyös is lehet akkor, ha pl. a fürdőszobádba rakod a szárítógépet, vagy éppen a garázsban találtál neki helyet, ahol egyáltalán nem gond, ha rásegítesz a fűtésre. A szárítógép által termelt hő mintegy melléktermék, tehát olyan energia, amiért nem kell pluszban fizetned. Ugyanakkor ezt a szempontot jó, ha figyelembe veszed a gép helyének tervezésekor, mert nem feltétlenül előnyös éppen emiatt pl. az éléskamrádba állítanod. De ha jól jön egy kis plusz meleg, akkor ezt az előnyét is élvezheted!