5 szabály a bacimentes konyháért – Tarts be őket az egészségedért

Zabolai Margit
Írta: ,

Egy csillogó-villogó konyha a lakás lelke lehet, de sajnos, ha nem vigyázol, néhány rejtett baktériumforrás tönkreteheti az egyébként idilli családi vacsorát. Nem árt, ha tisztában vagy néhány örök érvényű igazsággal, hogy tudd, mit kell tenned a higiénikus konyháért.

A szakértők szerint ettől a szabálytól legfeljebb akkor lehet eltérni, ha a fagyasztott élelmiszer kevesebb, mint két óra alatt kiolvad és felhasználásra is kerül.

Ha ennél hosszabb ideig ücsörög a szobahőmérsékleten, elkezdhetnek elszaporodni benne a baktériumok – lehet ugyanis, hogy például a hús belseje még fagyott, a külseje viszont már kiolvadt és lassan és láthatatlanul, de romlásnak indult.

Ha biztonságosan szeretnéd kiolvasztani az élelmiszereket, akkor egy tál vízbe ültetve, a hűtőszekrényben tartva teheted ezt meg.

A boltok polcai, ahol a zöldségek és gyümölcsök sorakoznak, nyílt terepei a baktériumoknak, ráadásul a kínált árut bárki össze is fogdoshatta.

Éppen ezért az evidens, hogy a friss termékeket fogyasztás előtt megmosod, de a szakértők szerint érdemes ezt már az előtt megtenni, hogy bepakolnád őket a helyükre, így nem viszed be a baktériumokat a konyhádba.

A vastagabb héjú gyümölcsöket egy szivaccsal vagy konyhai kefével érdemes tisztítani, a brokkolit, salátát pedig legalább két percig hideg vízbe áztatni, mielőtt folyó víz alatt átöblíted őket.

Lehet, hogy ez egy kicsit mániákusnak tűnik, de ha úgyis megtisztítod az élelmiszert, akkor miért ne tennéd ezt meg már akkor, mikor beviszed a konyhádba?

Fókuszban

A legfinomabb snackek, amiket rohanós napokon a táskámba szoktam dobni

Az 5 legfinomabb tejes kávé recept, amiért minden nő odavan

Megéri hibrid autóval járni (?)