5 dolog, amit SOHA ne önts a lefolyóba

Zabolai Margit
Írta: ,

Különösen akkor nagy a csábítás, ha lakásban élsz, hiszen néha nehézkes a különféle lomok vagy ételmaradékok tárolása, illetve kidobása. Mégsem érdemes úgy nézni a lefolyóra, mint a leggyorsabb útra, ami az otthonodból kifelé vezet, mert könnyen lehet, hogy hamarosan egy vízvezeték-szerelő szembesít ismét azzal, amitől most szabadulni próbálsz.

Mivel az olaj nem oldódik a vízben, így a lefolyó csöveibe öntött olaj is lerakódik, felhalmozódik, és nagyon gyorsan dugulást okozhat – ha nem a te lakásodban, akkor az utcai csövekben felhalmozódva.

Nem csak maga az olaj, de az olajos folyadékok, például a salátaöntet vagy a majonéz is hozzájárul a vízelvezetés károsításához, így jobb, ha ezek a kis mennyiségű ételmaradékok a szemetesbe kerülnek, a használt olajat pedig összegyűjtöd és a megfelelő helyeken – például benzinkutakon – leadod, így gondoskodhatsz róla, hogy az egyébként veszélyes hulladékot környezetbarát módon dolgozzák fel.

Lehet, hogy könnyű megoldásnak tűnik a lisztes deszkát vagy tálat gyorsan leporolni a mosogató fölött, esetleg gyorsan el is öblíteni, de attól, hogy a por eltűnik a lefolyó mögött, még korántsem biztos, hogy nem fogod viszontlátni: a vízzel keveredő liszt ugyanis csirizes ragacsként kapaszkodik meg a csöveken, és nagyon gyorsan dugulást okozhat.

A lisztet a lefolyó helyett mindig a kukába öntsd, és ha nem tudod maradéktalanul lesöpörni valahonnan, akkor kevés vizet hozzáadva óvatosan törölgesd le a felületet, majd a lisztes masszát tedd a kukába.