5 hiba, amit a ruháid tárolása során te is elkövetsz, pedig ezekkel tönkre is mehetnek

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Most már menthetetlenül beköszöntöttek a hideg hónapok, ha idáig nem tetted meg, elérkezett az ideje, hogy te is rendet tegyél a szekrényedben. Nem mindegy azonban, hogyan teszed félre a szezonális ruháidat! A helytelen tárolással minőségükön ronthatsz, élettartamukon pedig rövidíthetsz. Lássuk a leggyakoribb hibákat!

Ha túl sok ruhát tárolsz a szekrényedben, az nem csak arra utal, hogy ideje végre szelektálnod, hanem arra is, hogy az anyagok egymáshoz érnek, és nem tudnak megfelelően szellőzni.

Ez odáig fajulhat, hogy bepenészesedik a bőr cipőd, táskád (ez akkor is előfordulhat, ha nem teljesen szárazon és tisztán teszed el), vagy teljesen elgyengül a ruhád anyaga, és már a következő mosásnál egyszerűen kiszakad, szinte szétmállik.

A vákuum zsák praktikus megoldás lehet, de csupán akkor az, ha helyesen rakod el bennük az ruháidat, és a kényes anyagokat, mint amilyen pl. a selyem is, inkább más, az anyagok szempontjából kevésbé drasztikus módon tárolod.

 

Koszosan teszed el őket Kép forrása: deavita.com

Az első és leggyakoribb hiba, hogy nem makulátlanul tisztán teszed el a ruhákat, cipőket a következő szezonra.

Ennek részben a sietség az oka, részben pedig az, hogy ha hónapokat állnak a szekrényben, akkor viselés előtt úgyis mosni kell őket – feleslegesnek tűnhet tehát a tisztítás.

A valóság ezzel szemben az, hogy a foltok már néhány nap alatt is mélyebbre ívódnak a ruhákban (gondolj csak arra, ha nem tudsz azonnal leöblíteni egy friss foltot), és előfordulhat, hogy mikor legközelebb előveszed őket, már folttisztítóval sem tudod száműzni a szennyeződéseket.

A cipőkre, csizmákra ugyanez igaz, a sár, a por mind-mind károsítja az anyagukat, nem beszélve a sóról, ami foltot marhat a felszínükbe.