Amióta így hajtogatom a ruháimat, megváltozott az életem

Nagy Niki
Írta: ,

Netflixen futótűzként söpört végig a japán írónő és tisztaságtanácsadó – igen, tényleg van ilyen – sorozata, amelyben rendetlen lakásokat reformálnak meg, és segítenek a benne élőknek rendet tartani. A rendszerezés királynője, Marie Kondo néha már-már a komikum szintjéig vitte a takarítást, és igencsak sajátos módszere van a rendrakásra, amit nekem, mint notórius rendetlennek nyilvánvalóan ki kellett próbálnia, persze abban a reményben, hogy megváltoztatja az életemet, és innentől minden élére állítva marad a lakásomban.

Marie Kondo egy 34 éves japán hölgy, aki nagyon komolyan veszi a takarítást és a rendszerezést: saját módszerei vannak arra, hogyan lehet a leghatékonyabban kiűzni a felesleges dolgokat a lakásból, a maradékot pedig úgy elpakolni, hogy azzal ne legyen akkora gond többet. Nekem ez úgy hangzik, mint egy elérhetetlen álom, úgyhogy muszáj volt a Netflixen megjelent sorozata alapján először válogatnom, aztán meg úgy rendszereznem, ahogy ő mutatta.

A válogatás volt a dolog nehezebb része: Marie Kondo ugyanis mindent kíméletlenül kidobat az emberrel, ami nem okoz azonnali örömöt számára.

Amióta így hajtogatom a ruháimat, megváltozott az életem

Hogy ez mit jelent? Szerinte, ha ránézünk például egy ruhadarabra, fel kell tennünk a kérdést: „Does it spark joy?”, vagyis „Örömödet leled benne?” – ez nem csak arra utal, hogy szereted az adott ruhát, hanem arra is, hogy felderül-e az arcod, ha meglátod. Mivel belőlem nagyon kevés ruha vált ki ilyen erős érzelmi reakciót, inkább annál maradtam, hogy amit az elmúlt egy-két évben nem hordtam, azt kíméletlenül kidobtam vagy elajándékoztam. Innentől jön azonban az igazi varázslat: a rendszerezés!

Fókuszban

5+1 dolog, amit minden nőnek tudnia kell a bankkártyákról

Milyen magnéziumsót érdemes választani? Nem mindegy!

Készpénzes vagy? 5 ok, amiért ezentúl kártyával kellene fizetned

Egy hétig csak bankkártyával fizettem! Ezekre a felismerésekre jutottam

5 hatalmas tévhit a bankkártyákkal kapcsolatban – Te is bedőltél ezeknek?

Minden, amit az enyhe hibrid technológiáról érdemes tudni - enyhén szólva menő

Zöld rendszám és hibrid autó? Amit a zöld rendszámról tudni kell

Miért segíthet a magnézium a stresszes időszakokban?