Rövid, de alapos – ilyen a jó téli szellőztetés

Sütő Gyöngyi
Írta: ,
Rövid, de alapos – ilyen a jó téli szellőztetés

Szürke, ködös, hideg napokon, amikor lehangoltak vagyunk, és nincs lehetőségünk sétálással felfrissülni, egy szellőztetés a szobában csodákat tehet.

Rendszeresen ismétlődő, alapos szellőztetésekkel elegendő oxigént engedünk be az ablakon ahhoz, hogy jobb kedvünk legyen, és ne kapjunk fejfájást. A levegőtlenség fáradtságot és egyéb fizikai panaszokat okozhat, és hozzájárul a penészesedéshez is.

Sok friss levegő kell 

Szakértők szerint pillanatnyi aktivitásunktól függetlenül óránként 30 köbméternyi friss levegőre van szükségünk. Ez elég nagy mennyiség, főleg a hideg hónapokban, amikor az időnk jelentős részét zárt térben töltjük.

Ahhoz, hogy a szervezetünk megfelelően működjön, a széndioxid mértéke nem lépheti túl a 0,1%-os határértéket.

Egy átlagos lakásban, négy fős családra vonatkoztatva ez azt jelenti, hogy kétóránként alaposan ki kell szellőztetni

Ezt a tanácsot cikkünk elolvasása után valószínűleg kevesen fogják követni, legalábbis télen. A rendszeresen (pl. félóránként vagy óránként) ismétlődő kisebb szellőztetések viszont könnyebben kivitelezhetők. Nem kell az egész lakásban kereszthuzatot csinálni, már az is elég, ha csak abban a szobában nyitjuk ki az ablakot, ahol éppen tartózkodunk. 

Áporodott levegő és külső szennyezettség

Aki a szellőztetés fontosságára nem fektet hangsúlyt, általában mégis kinyitja az ablakot, amikor kellemetlen szag van, vagy a levegő nedvességtartalma túl magas. Az őszi és téli hónapokban nem szívesen engedjük ki a meleget, másrészt ilyenkor a levegő nemcsak hidegebb, hanem szennyezettebb is, mint máskor, mégpedig főként a fűtésből származó káros anyagok miatt.

A szennyezettség reggel és este, amikor fokozottabban fűtenek, nagyobb mértékű, ezért az alapos szellőztetéseket ajánlatos inkább a délelőtti, a déli és a délutáni órákban végezni. A zárt térben a széndioxid mellett még baktériumok és por is összegyűlhet.

A levegő nedvességtartalma is megemelkedik, és penészesedést okozhat. Mindez betegségek forrása lehet. Ezért lényeges, hogy amíg az ablak nyitva van, mozogjon a levegő, vagyis kereszthuzat legyen, hogy a káros anyagok távozhassanak. 

Rövid, de alapos

Az alapos, hosszan tartó szellőztetést hagyjuk akkorra, amikor az időjárás ezt lehetővé teszi. A téli szellőztetés legyen rövid, de alapos. Öt perc szellőztetés óránként vagy félóránként akkor is feltétlenül kell, amikor nincs kellemetlen szag a lakásban.

Minél szárazabb és hidegebb odakint a levegő, annál rövidebb ideig hagyjuk nyitva az ablakokat. Az ebéd megfőzése után tanácsos hosszabb időre kinyitni az ablakot, és a szellőztetést kora délután megismételni. 

Galéria / Így teheti szebbé lakásodat egy függöny! Dekoratív és praktikus függönyök
Így teheti szebbé lakásodat egy függöny! Dekoratív és praktikus függönyök Megnézem
a galériát!

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!