Te is rosszul tárolod? 4 hűtős hiba, amit gyakran elkövetünk

Írta: ,

Személy szerint akkor is büszke vagyok magamra, ha nem négy órával hazaérkezés után veszem észre, hogy a joghurtot a bevásárlótáska alján hagytam. Úgy tűnik azonban, nem elég mindent bepakolni a hűtőbe, ami a hűtőbe való, mert ettől még nem tudhatjuk teljes biztonságban az élelmiszereket.

Hová kerüljön a tojás? Kép forrása: kitchensandbaths.info

Már arról is vita van, hogy egyáltalán a hűtőben, vagy a konyhapulton kell tartani a tojást – ez egyébként attól is függ, hogy megmosták-e a tojást korábban, illetve hogy a tyúkok kaptak-e szalmonella elleni védőoltást.

Kontinensenként eltérnek az erre vonatkozó élelmiszer-biztonsági szabályok, úgyhogy mi most csak a hűtőszekrényben tárolt tojásokkal fogunk foglalkozni – amiknek viszont nem a hűtőszekrény ajtajában van a helye, még akkor sem, ha sok gyártó a hűtőszekrénybe kifejezetten ide tervezi is a tojásokat tartó kis műanyag fakkokat.

A hűtő nyitása és zárása után azonban itt a legnagyobb a hőingás, ami pedig a tojás gyorsabb megromlását idézheti elő.

Érdemes tehát az ajtóban inkább a vizet, üdítőt és más, nem túl romlékony élelmiszereket tárolni, a tojásokat pedig szépen a hűtő hátuljába pakolni.

Túlzsúfolt polcok

Azt sokan tudják, hogy ha szinte üresen áll a hűtőszekrény, az nem kedvez a fogyasztásnak, arról viszont már kevesebb szó esik, hogy az sem szerencsés, ha teljesen telepakoljuk a polcokat.

A megfelelő működéshez ugyanis elengedhetetlen, hogy a levegő cirkulálni tudjon a hűtőszekrényben – ha ez nem történik meg, mert minden tele van élelmiszerekkel, akkor a hőmérséklet nem lesz egyenletes, a hűtő nem működik elég hatékonyan, az élelmiszerek pedig megromlanak.

Érdemes tehát okosan elosztani az élelmiszereket: nyugodtan pakold tele a polcokat, de ne zsúfold túl őket.

Általános érvényű szabály, hogy ha az egyik polc hátulját nem tudod kényelmesen elérni a kezeddel anélkül, hogy valamit ki kelljen venned a polc elülső részéről, akkor túl sok finomságot halmoztál fel arra a területre.