Praktikus és ötletes: így rendszerezz a hűtődben és a konyhádban

Írta: ,

A konyhában és a hűtőben sosem lehet elég hely – mindig öröm, ha sikerült némi szabad felületre szert tenni. Az alábbi praktikák segítségével te is könnyen rendet tarthatsz a konyhádban, mindezt úgy, hogy jóval több mindennek helyet találsz majd.

Egy fiók, amire muszáj gondolnod Kép forrása: drivenbydecor.com

1/5 Egy fiók, amire muszáj gondolnod

Ha bármikor felújításba kezdesz, erről a fióktípusról nem szabad megfeledkezned. Szinte bármekkora magasságban, szélességben beszerezheted, úgyhogy akár egy komplett éléskamrát is elrejthetsz segítségével az egyik szekrényedben.

Legnagyobb előnye, hogy kihúzható, így sosem kell kutakodnod, vagy félrepakolnod azért, hogy a leghátul levő alapanyagokhoz, konyhai eszközökhöz hozzáférhess.

Emellett – ahogy a képen is láthatod – gyakorlatilag bármit rendszerezhetsz. A kisebb rekeszek megfelelőek arra, hogy fűszertartókat tárolj bennük, míg a nagyobbakba állíthatod az üveges hozzávalókat, pl. az ecetet, olajat.

Ha pedig külön spejz áll a rendelkezésedre, a fakanalakat, húsvillákat, konyhai lapátokat is tarthatod bennük.

 

Rendszerezd a műanyag edényeket Kép forrása: marthastewart.com

2/5 Rendszerezd a műanyag edényeket

Ennél a példánál is egy méretes fiók segítségével rendszereztek, de bármilyen dobozt, ládát felhasználhatsz annak érdekében, hogy te is megvalósítsd az otthonodban.

Ez már önmagában is kiváló ötlet, hiszen a ládák segítségével teljesen kihasználhatod azokat a polcokat is, amiket egyébként nem tudnál – köszönhetően jelentős magasságuknak.

Ráadásul a ládákban nem olyan nagy baj, ha kicsit összekeverednek a holmik, nem fog semmi sem beleborulni a szekrényedbe, csupán a ládában kell mindig rendet raknod.

De, ami a lényeg: ha külön rekeszekbe pakolod az edényeket és melléjük teszed a tetejüket is, akkor azzal nem csupán helyet spórolsz, hanem azt is garantálod, hogy ne kelljen keresgélned, amikor szükséged van rájuk.

Rekeszek a hűtődben Kép forrása: containerstore.com

3/5 Rekeszek a hűtődben

Nézzünk most rá a hűtőre! Talán úgy tűnik, ez a rend nem életszerű, pedig hidd el, ezeknek a praktikus tárolóknak köszönhetően a te hűtőd is bármikor kinézhet így.

Gyártanak rekeszeket kifejezetten hűtőkbe, a sztenderd méretnek köszönhetően pedig teljesen kihasználhatod a helyet.

Ráadásul ezek a tárolók egymásra is helyezhetőek, szóval még könnyebb lesz a kivitelezés. Külön dobozba kerülhetnek a sajtok, külön a szalámik, zöldségek.

Vásárolhatsz tojás- és üdítőtartókat sőt, akár két literes üvegeket is egymásra helyezhetsz a megfelelő tároló segítségével. És persze rengeteg segítséget jelentenek a hűtőben is a különféle műanyag dobozok, amik nem csak a praktikus elhelyezést, hanem az ételek frissességét is biztosítják.

Használd ki az ajtókat is Kép forrása: goodhousekeeping.com

4/5 Használd ki az ajtókat is

Az ajtókra sokan nem gondolnak tárolóként, pedig ezek a felületek sok esetben üresen árválkodnak.

Az éléskamra belső oldalára rögzíthetsz egy fogast, amire felakaszthatod a partvist, lapátot.

Ha a konyhaszekrényed egyik belső ajtajára szerelsz tartókat, akkor rögzítheted rajtuk a fedőket, vagy felakaszthatod azokat az eszközöket, kanalakat, amiket csak a falon, vagy külön tartóban tudnál tárolni.

Így nem foglalják a helyet a többi holmi elől, ráadásul, minél kevesebb tárgy van szem előtt a konyhádban, annál rendezettebb és szellősebb hatást kelt a helyiség.

Márpedig ez hatalmas előny a miniatűr konyhákban, főzőfülkékben! De persze akkor is jól jön, ha csupán hajlamos vagy jelentős kuplerájt csinálni sütés, főzés közben.

Vesd be a csipeszeket Kép forrása: princesspinkygirl.com

5/5 Vesd be a csipeszeket

Nálad is folyton kiborul minden, ami zacskós kiszerelésben kapható? A probléma legyőzésére két megoldás létezik: vagy áttöltöd az élelmiszereket tároló dobozokba, vagy kipróbálod az alábbi praktikát.

A rögzítéshez jó lesz bármilyen rács, akasztó, de akár egy kifeszített, erős madzag is. A zacskók zárásához pedig méretes irodai csipeszekre lesz szükséged, esetleg csíptethetős fogasokra.

Ennek a megoldásnak nem csupán az az előnye, hogy minden zacskós élelmiszert kis helyen eltárolhatsz (ráadásul ott, ahol eddig nem is volt hely), hanem az is, hogy garantáltan frissen tarthatod őket.

Nem kell bajlódnod a zacskók zárásával, vagy a befőttes gumik leszedésével, egyszerűen csak fel kell csíptetned őket a helyükre, és már rend is van!