Penészes, foltos zuhanyfüggöny – Így varázsold újjá, hogy szebb legyen, mint volt

Írta: ,

Egy szép zuhanyfüggöny nem csak praktikus darab, de a fürdőszoba dísze is lehet, viszont ha foltos, koszos, penészes, akkor legalább ennyire könnyen el is ronthatja a zuhanyzás élményét. Mivel a meleg, párás helyen a függöny gyorsan szennyeződik, nem megoldás, hogy minden hónapban másikat vegyél – inkább adunk néhány tippet, hogyan tisztítsd ki a meglévőt!

Irány a mosógép! Kép forrása: beautifulmatters.com

1/4 Irány a mosógép!

Ha a zuhanyfüggöny a mosógépben mosható, könnyű dolgod lesz. Vedd le a műanyag fogantyúkról, és két-három világosabb színű törülköző társaságában tedd a mosógépbe.

Mosószer helyett tegyél mosószódát a gépbe, az öblítőhöz pedig csöpögtess egy kevés teafaolajat, ami remek ellenszere a penésznek.

Indíts el egy kímélő mosást, majd akaszd a helyére a zuhanyfüggönyt, és hagyd teljesen megszáradni.

A mosószóda eltünteti az elszíneződéseseket és nyákos lerakódásokat is, a teafaolaj pedig azokat a penészspórákat is megöli, amiket szabad szemmel nem láthatsz.

Ha a mosógép nem játszik Kép forrása: juvenilehalldesign.com

2/4 Ha a mosógép nem játszik

Ha a mosógépbe nem teheted be a zuhanyfüggönyt, akkor akaszd le a függönyrúdról, és egy nagy, sima felületen teljesen terítsd ki.

Egy kevés folyékony szappan és egy fogkefe vagy nagyobb körömkefe segítségével tisztítsd meg mindenhol, ahol foltokat látsz rajta.

Ha a szappan nem elég, ne kezdd el erősebben dörzsölni, próbálkozz inkább egy kevés mosószerrel vagy ecettel, ami szintén jó szolgálatot tesz.

Ha a függönyön lévő címke nem tiltja ezt, egy kevés fehérítőt is önthetsz a kényes területekre.

Ha a foltok nagyon makacsnak bizonyulnak, áztasd be a függönyt egy éjszakára ecetes vízbe.

A legjobb módszer a megelőzés Kép forrása: bowerpowerblog.com

3/4 A legjobb módszer a megelőzés

A legkönnyebben úgy spórolhatod meg magadnak a zuhanyfüggöny hosszadalmas súrolását, ha megpróbálod csökkenteni a foltok kialakulásának esélyét.

Ehhez fontos, hogy használat után hagyd szétterítve a zuhanyfüggönyt – azaz miután kilépsz a tusolóból, húzd vissza magad mögött a függönyt.

Ha a függöny nem gyűrődik, nem érnek egymáshoz a redők, gyorsabban szárad, és kisebb eséllyel penészedik össze.

Az is segíthet, ha tartasz a zuhanyzó mellett egy permetezős flakont, benne ecetes, esetleg citromleves vízzel, és időnként gyorsan átpermetezed vele a függönyt, hogy megakadályozd a penészfoltok kialakulását.

A folyékony szappan ebből a szempontból jobb Kép forrása: urbanoutfitters.com

4/4 A folyékony szappan ebből a szempontból jobb

Ha nagyon nem örülsz a függönyön megjelenő szappanfoltoknak, akkor lehet, hogy zuhanyzáshoz a hagyományos szappan helyett jobb, ha tusfürdőt használsz.

A hagyományos szappan ugyanis a vízzel érintkezve sűrűbb, jobban tapadó folyadékot alkot, ráadásul, ha a vízzel is spórolsz, és csak lassan folyatod, akkor a lábadnál felgyülemlő tócsa még jobban befogja a függönyt.

A tusfürdők jobban oldódnak, ezért ezek kevésbé hagynak foltot maguk után, vagyis zuhanyzáshoz takarítás szempontjából praktikusabb lehet ezeket használni.

A szappanlerakódásokat egyébként egészen könnyen leszedheted, ha egy nedves ruhára egy kevés öblítőt öntesz, és ezzel törlöd át őket. Ha a foltokat eltávolítottad, öblítsd le, majd egy másik ruhával töröld szárazra a függönyt.