A nyikorgó parketta menthető – Megmutatjuk, hogyan

Zabolai Margit
Írta: ,

Egy valódi fa parketta nem csak értékes, de a lakás éke is lehet, viszont ha recsegni, ropogni, nyikorogni kezd, gyorsan őrületbe kergetheti a ház lakóit. Mivel egy új parketta ára elég komoly tétel lehet, érdemes első körben megpróbálni, hogy meg tudod-e szüntetni a parketta hangjait.

Ősrégi trükk a parketták nyikorgásának csökkentésére, ha a kényes területeken a földre hintőport szórsz, majd ezt jól beledörzsölöd a parketta közötti résekbe, végül összeporszívózol.

A hintőpor csökkenti a súrlódást, tompítja a lécek mozgását, így a nyikorgás hangját is letekeri, de azt nem árt tudni, hogy mindez csak a probléma felületi megoldása, amivel egy komolyabb felújítás ugyan még elhalasztható, de nem elkerülhető!

Töltsd ki a réseket! Kép forrása: bauhaus.hu

A parkettában található hibák, repedések, rések szintén okozhatják a parketta mozgását és nyikorgását. Ezeket egy kis DIY megoldással azonban te is kitöltheted: egyrészt szükséged lesz valamilyen vékonyabb kötélre vagy madzagra, ami belefér a parketta résébe, valamint egy adag vízzel oldható PVA-ra, ami egyfajta műgyanta.

A PVA-t oldd fel vízben, majd mártsd bele a megfelelő méretűre vágott zsineget. Áztasd körülbelül 20 percig, majd húzd végig az ujjadat a zsinegen, hogy eltávolítsd a fölösleges PVA-t, végül egy spatula segítségével nyomkodd a padlódeszkák közötti résbe. A megduzzadt kötél szépen kitölti a réseket és így megszüntethető a recsegés, azt azonban érdemes szem előtt tartani, hogy a megszáradt PVA-nak valószínűleg nem lesz ugyanolyan színe, mint a parkettának, így nagyon szem előtt lévő helyeken, vagy nagyobb repedések esetén nem biztos, hogy ez a legmegfelelőbb megoldás.

Fókuszban

A légúti hurut lehetséges színei - Melyik, mit jelent?

5 dolog, amit tenned kell, amikor hurutosan köhögsz

Hogyan „kozmetikázzuk” meg egyedül a kutyusunkat? 5 lépéses útmutató