Így mentheted meg a nyikorgó parkettát – nem biztos, hogy le kell cserélni!

Zabolai Margit
Írta: ,

Egy valódi fa parketta nem csak értékes, de a lakás éke is lehet, viszont ha recsegni, ropogni, nyikorogni kezd, gyorsan őrületbe kergetheti a ház lakóit. Mivel egy új parketta ára elég komoly tétel lehet, érdemes első körben megpróbálni, hogy meg tudod-e szüntetni a parketta hangjait.

Ősrégi trükk a parketták nyikorgásának csökkentésére, ha a kényes területeken a földre hintőport szórsz, majd ezt jól beledörzsölöd a parketta közötti résekbe, végül összeporszívózol.

A hintőpor csökkenti a súrlódást, tompítja a lécek mozgását, így a nyikorgás hangját is letekeri, de azt nem árt tudni, hogy mindez csak a probléma felületi megoldása, amivel egy komolyabb felújítás ugyan még elhalasztható, de nem elkerülhető!

Parkettaolaj Kép forrása: fatikparketta.hu

A minőségi parketta fából készül, és mint minden ilyet, ápolni kell. Ha a fa kiszárad, összezsugorodik, elmozdul, nem tart stabilan, és előbb „csak” nyikorogni kezd, majd szép lassan menthetetlenül korhadni kezd.

Egy ápoló olaj visszaadhatja a fa nedvességtartalmát, így nem csak szebb lesz a padlód, de a nyikorgás is megszűnik.

Érdemes szakboltban érdeklődni arról, hogy milyen olajat ajánlanak a parkettádhoz.

Segít, ha tudod, hogy milyen anyagú, mivel van kezelve és mikor olajoztad utoljára, de érdemes még egy-két fényképet is készíteni otthon, hogy ha kell, ezeket meg tudd mutatni a szakembernek.

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!