Negatív energiák egészségromboló hatása a feng shui szerint

Írta: ,

A tavaszi nagytakarítás, a rendszeres lomtalanítás jelentős pozitív változásokat hozhat az életünkben. A rend és a tisztaság növeli az életerőnket.

Takarítás és életenergia

1/6 Takarítás és életenergia

A chi szereti a tavaszi nagytakarításokat és a frissességet, a test méregtelenítéséhez hasonlóan a ház méregtelenítését.

A felesleges lomokat, a szemetet, a hulladékot el kell távolítani, hogy az egészséges élethez az energia akadálytalanul áramolhasson körülöttünk. Ha az éltető energia elakad, annak káros következményei lehetnek az életünkre, így az egészségünkre is.


Gyorsan végeznél? 7 gyakorlatias ötlet a tavaszi nagytakarításhoz


Az energia áramlását gátolhatják a fizikai szennyeződések, az elődök rossz energiái és a rendetlenség. 

Szenny és az elődök

2/6 Szenny és az elődök

Fizikai szennyeződés lehet a kosz, a sár, a por, a szemét, a korom, a résekben megrekedt kosz, az ételmaradék, a penész, a váladék, a szétszórt köröm, az állatszőr, az állatürülék, a légypiszok. 

Minden, ami valaha történt az épületben, beleivódik a helyiségekbe, a falakba, a bútorokba. Az előző lakó sorsa megismétlődhet az új lakó életében.

Az előző lakó boldogtalansága, elhízottsága, betegsége, rossz párkapcsolati állapota hasonlóan káros hatásokat hagyhat hátra az új lakó számára. 

Energia szabadul fel

3/6 Energia szabadul fel

A rendetlenség akadályt emel a térben áramló éltető energiák előtt. A rendrakás és a takarítás óriási energákat szabadít fel a térben és bennünk. A hulladék energiacsapda, amelynek hatása kiterjedhet az egész életünkre.

Gondoljunk bele, hogy költözéskor, amikor új életet akarunk kezdeni, ösztönösen szabadítjuk meg magunkat a felesleges lomoktól. A kisebb-nagyobb takarítások, a tárgyak átválogatása és a kacatok kidobása révén felpezsdül az életerőnk, mintha újjászületnénk, és megújul az életünk.

Nemcsak fizikai, hanem lelki hulladékainktól is megtisztulunk ilyenkor. A halogatással csak ártunk magunknak, legjobb a tisztogatást mielőbb elvégezni, amikor szükségesnek ítéljük meg. 

Szemét és lomok

4/6 Szemét és lomok

A szemét használhatatlan felesleg, a hulladék haszontalanná vált anyagok rendetlen halmaza. Ezek sok bajt okozhatnak, mert lassítják és akadályozzák az energiát.

Gyakori, hogy egy szűk térben túl sok holmi gyűlik össze. A zsúfolt lakótér levegőtlenséget okoz: egy ilyen helyiségben a légzésünk is nehézkesebbé válik. 

Az összegyűlt kacatok múltbeli sérelmekre emlékeztetnek, és gátolják azok meghaladását és egy új szemlélet kialakulását. Nehéz érzelmi csomagokat cipelnek, és minden csekélység miatt bosszúságot és szomorúságot éreznek.

A lomok növelik a szétszórtságra való hajlamot: akit sok lom vesz körül, az folyton keres valamit (kulcsot, kesztyűt), és ezzel sok időt és energiát pazarol el. 

Gyűjtögetés

5/6 Gyűjtögetés

A mohó gyűjtögetésnek több oka is lehet. Például azt gondoljuk, hogy később bizonyos tárgyak még jók lehetnek valamire, netán nélkülözhetetlenné válhatnak.

Pedig általában azt tapasztaljuk, hogy a lomok nem hiányoznak, miután kikerülnek a lakásból. Gyakran azt hisszük, hogy ha nem birtokolunk valamit, ami másoknak van, akkor kevesebbet érünk, mint ők. A legtöbb viselkedési mintát a szüleinktől tanuljuk.

Előfordul, hogy ilyenkor szegénységtudatból halmozzuk környezetünkben a haszontalan tárgyakat, hogy gazdagabbnak érezhessük magunkat.

Befejezetlenség

6/6 Befejezetlenség

A befejezetlenség szintén megterheli az egészséget, fizikai, érzelmi és szellemi szinten egyaránt.

A halogatott javítási munkák (pl. leszakadt fiókgomb visszaszerelése, elromlott gépek javítása, kert rendbetétele) megfosztanak az erőinktől.

Akik felesleges holmikat halmoznak fel, gyakran mondogatják, hogy nincs energiájuk a takarításra, mert mindig fáradtak.

A fáradtság igazából nem ok, hanem következmény, amely hosszú távon rossz értelemben megváltoztathatja a személyiséget és az életvezetést. 

Cikkünk megírásához dr. Fauszt Terézia Feng shui a gyógyításban és az egészségmegőrzésben (Merhavia Kft. Kiadó, 2004) című könyvét használtuk.