Ezeket a dolgokat ne tedd soha a mosogatógépbe: tönkre is tehetik a gépedet!

Zabolai Margit
Írta: ,

A mosogatógép nem csak időt és energiát spórol neked, de olyan tisztává is teszi az edényeidet, amilyenné kézi mosogatással nem tudnád. Ugyanakkor vannak dolgok, amiket inkább ne pakolj a mindent tisztává varázsoló konyhai nagygépbe, mert nem biztos, hogy az lesz a végeredmény, amire vágytál…

Persze, hogy senkinek nem tetszik a gondolat, hogy mosogatni kezdjen, ha egyszer már megvette és beköttette a mosogatógépet, de ha hosszú távon is szeretnéd használni konyhai segítődet, akkor mégis érdemes egy kis extra energiát fektetni a bepakolásba. Győződj meg róla, hogy mielőtt a gépbe teszed, a nagyobb morzsákat, ételmaradékokat eltávolítottad a tányérokról, és ha nem elegendő a szemetes fölött végigsöpörni az edényeket, akkor bizony akár egy kis áztatásra és kézi előmosásra is szükség lehet.

Persze nem kell maradéktalanul tisztának és zsírmentesnek lennie a mosatlanjaidnak, ezt a részt már nyugodtan a gépre bízhatod, de ha a nagyobb maradékokkal együtt teszed be a mosatlant, akkor a szűrő vagy a vízelvezető cső gyorsan el fog dugulni, és hidd el, hogy ezek kitisztítása sokkal kellemetlenebb lehet, mint a gép bepakolása előtt átöblíteni az edényeket egy kevés langyos vízzel.

Lehet, hogy őrültségnek hangzik, de a legnagyobb mosogatógépmárkák szervízei szerint egyáltalán nem ritkaság, hogy egy gép azért hibásodik meg, mert valaki például valamilyen autóalkatrészt, esetleg szerszámot, festéshez használt eszközt próbált megtisztítani benne.

Persze, amikor ott állsz a csuromfestékes ecsettel a kezedben, vonzó lehet az ötlet, hogy rácsukd a problémára a mosogatógép ajtaját, de ezek az eszközök – csakúgy, mint a rajtuk lévő szennyeződések – nem a mosogatógép profiljába tartoznak, így könnyen haza is vághatják a szerkezet működését.