4 csodás házi szer a fürdőszobaszekrényből – Nagyanyánk házipatikája

Sütő Gyöngyi
Írta: ,
4 csodás házi szer a fürdőszobaszekrényből – Nagyanyánk házipatikája

Kép forrása: unsplash

Olyan természetes szereket gyűjtöttünk össze, amelyek nagyanyáink házipatikájában még benne voltak. Ezekkel gyógyították a sebet, a mérgezést, a székrekedést, a napégést, és még számos betegséget, amelyek a mindennapokban adódnak. Érdemes ezeket otthon, a fürdőszobai szekrényben készenlétben tartani. Mértéktartó, de magától értetődő használatukkal hosszú távon helyettesíthetjük az ártalmas szintetikus gyógyszereket.

Glicerin Kép forrása: unsplash.com

Édeskés, színtelen, ragacsos folyadék. zsírok hevítésével és lepárlásával állítják elő. Egy-két kiskanálnyi mennyiség remek hashajtószer: a belek ellazításával enyhíti a bélgörcsöt és a székrekedést.

A gyomorrontást és a szélgörcsöt is megszünteti. Nyugtatja a nyálkahártyát, ezért kíméletes köptetőszer, főleg száraz, torokkaparó köhögés esetén hatásos. Hidratálja a bőrt, enyhíti a gyulladást (pl. ekcémánál, égésnél).

Ha a híg glicerinoldathoz pár csepp levendulaolajat adsz, fertőtlenítő kézmosót kapsz, ami gyógyítja a kirepedezett, fájós, gyulladt bőrt, a vágásokat, a körömágygyulladást. Glicerint és rózsavizet egyenlő arányban összekeverve kicserepesedett ajkakat, kidörzsölt, napozáskor leégett bőrt ápoló gyógyszert kapsz. 

Cikkünk megírásának alapjául Anne McIntyre Hétköznapi házipatika című könyve szolgált.

Keserűsó

Más néven magnézium-szulfát. Színtelen, szagtalan, erősen keserű ízű, kristályos szerkezetű anyag.

A tengervízből nyerik.

Nem okoz émelygést vagy hascsikarást, mint más hashajtók. Kevés vízzel kell bevinni, hogy csak kevés szívódjon fel belőle, így a nagyobbik része a tápcsatornában marad, vizet vesz fel, ezáltal a belek telítődnek, és megindul a bélmozgás. Fél órán belül lesz széklet.

A szervezetben felgyűlt vizet is eltávolítja, mert ozmózis útján kivonja onnan. Hosszú ideje tartó székrekedésnél, gyomorrontásnál, magas vérnyomást okozó ödémánál, valamint mérgek és baktériumok kiürítésénél használható. 

A heti egy-két alkalommal alkalmazott keserűsós fürdő hatására a salakanyagok távoznak a bőrön keresztül. Egy kád forró vízben fel kell oldani 0,5 kg sót, és az egész testet végigdörzsölni fürdőkefével. A fürdéstlangyos zuhannyal ajánlatos befejezni. 

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!