10 műanyag csomagolás, amit már holnaptól elhagyhatsz - Meg sem fogod érezni!

Nagy Niki
Írta: ,

El sem hinnéd, hogy a mindennapokban használt műanyag milyen nagy része teljesen felesleges, és egy kis minimális odafigyeléssel teljesen el is hagyható. Ha elhatároztad, hogy mostantól kicsit környezettudatosabb leszel, akkor az alábbi műanyagoktól pofonegyszerűen elbúcsúzhatsz.

Előtte viszont egy kis horror statisztika: minden három évente elérjük az egymilliárd tonna műanyagtermelést, ami ráadásul egyre több lesz, ahogy a kereslet növekszik irántuk. Ennek az évszázadnak az első tíz évében több műanyagot gyártottunk, mint az egész 20. században. Mivel a műanyag az egyik leginkább strapabíró anyag, amit csinálunk, nagyjából 500-1000 évig tart, amíg lebomlik. Az általunk használt műanyag 50 százalékát csak egyszer használjuk, majd eldobjuk. A megtermelt műanyag mindössze 9 százalékát hasznosítják újra. Minden évben 8 millió műanyag kerül az óceánokba. Így már érthető, miért törekszenek egyre többen arra, hogy minél kevesebb műanyagot használjanak.

Ha te is közöttük vagy, akkor az alábbi, teljesen felesleges csomagolásokkal kezdd – meg sem fogod érezni, hogy kiiktattad őket az életedből.

Maga az eldobható kávéspohár is nagyon szennyező, de ha mindenképpen ragaszkodsz hozzá, akkor már inkább fedél nélkül használd – ez ugyanis teljesen felesleges műanyag, nem fog megvédeni attól, hogy magadra borítsd a folyadékot, ha megbotlasz.

Így legalább a felére csökkented a káros anyagok felhasználását.

Ne a zacskóba rakd bele a kenyeret, ha egyszer van papírtáska is, vagy vennél műanyag tízes tojást, ha van olyan, ami papírdobozban van, és ugyanez a helyzet a nejlonzacskókkal és minden mással is.

Ha van alternatíva arra, hogy kiváltsd a műanyagot, mindenképpen azt válaszd!

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!