Ez a 6 dolog megrövidíti a mosogatógéped életét: gyorsabban teszi tönkre, mint gondolnád

Ez a 6 dolog megrövidíti a mosogatógéped életét: gyorsabban teszi tönkre, mint gondolnád

Címlap / Otthon / Háztartás / Ez a 6 dolog megrövidíti a mosogatógéped életét: gyorsabban teszi tönkre, mint gondolnád

Megkönnyíti az életedet, de vajon te is megkönnyíted az övét? Vagy akaratlanul is minden nap elkövetsz dolgokat, amelyek sokat ártanak a mosogatógépednek? Segítünk felismerni a leggyakoribb hibákat, hogy se a kényelmes mosogatásról ne kelljen lemondanod, se szerelőt ne kelljen túl gyakran hívnod!

Nem cseréled a csöveket

A szakemberek szerint, még ha nem is kimondottan kemény a víz, akkor is érdemes a mosogatógépbe, illetve abból kifelé vezető műanyag csöveket 5 évente cserélni, különben a vízkőlerakódás problémát okozhat. Ha tudod a megfelelő méretet, akkor egy szakboltban magad is megvásárolhatod, és könnyedén kicserélheted ezeket a csöveket, de szakembert is hívhatsz, hogy egy általános tisztítás és karbantartás keretében erről is gondoskodjon.

Rossz helyre teszed az éles tárgyakat

A kések helye nem véletlenül van az evőeszköz-tartó kosárban! Ha az alsó vagy felső polcra teszed őket, az éles kések le fogják karcolni a fémrácsokat védő műanyag bevonatot, a fém aztán rozsdásodni kezd, és ugye mondanunk sem kell, hogy ez mennyire nem tesz jót a mosogatógépednek – arról nem is beszélve, hogy rozsdás vízben mosogatva az edényeid sem lesznek tiszták.

Vigyázz az ajtóra!

A mosogatógép ki- és bepakolása izgalmas látvány lehet egy gyerkőcnek, de akár egy cicának vagy kutyának is.

Ezeket az ajtókat azonban nem arra tervezték, hogy nagyobb súlyt bírjanak el, így semmiképpen se engedd se a kis totyogódnak, se a házi kedvencednek, hogy rámásszon vagy rátámaszkodjon.

Ez talán egyértelműnek hangzik, de a szerelők mégis azt mondják, gyakran okozza a meghibásodást azt, hogy az ajtó akár leszakad, vagy csak a nagy terheléstől meghibásodik, és nem érzékeli megfelelően a záródást vagy a nyitást, ami pedig szabályozná, hogy a mosogatógép elindul vagy leáll.

vladeephotos.gmail.com/depositphotos.com

Túl sok, vagy túl kevés dolgot pakolsz be

Ha túlságosan sok edényt pakolsz be a mosogatógépbe, akkor a túlmelegedés esélye jelentősen megnő. A belső alkatrészek nagy részének van biztonsági berendezése, amely megvédi őket a túlhevüléstől, de ha túl sok mindent teszel be a mosogatógépbe – hasonlóan egy túlzsúfolt hűtőszekrényhez – ezeknek az eszközöknek a munkája lényegesen nehezebb lesz, a túlmelegedés pedig megnöveli az alkatrészek meghibásodásának valószínűségét.

Érdemes tehát szellősen, az előírásoknak megfelelően megpakolni a mosogatógépet, de félig tele sem érdemes elindítani.

Jobb, ha megvárod, amíg teljesen tele van, hiszen így nem csak vizet és energiát spórolsz, de ritkábban is kell bekapcsolnod a gépet, így az élettartama is később fog lejárni.

Kemény víz

Ha a lakóhelyeden nem kemény a víz, akkor emiatt nem kell aggódnod, de ha igen, akkor sajnos a lerakódások nagyon gyorsan tönkretehetik a mosogatógéped alkatrészeit. Szerencsére számos módja létezik annak, hogy finomítsd a gépbe kerülő vizet.

Használhatsz vízlágyítót, amit külön adagolsz, vagy választhatsz olyan mosogatógép-kapszulát, ami már eleve tartalmazza azt.

A vízszűrők, filterek is hasznosak lehetnek, ezeket a vezetékbe építve elérheted, hogy eleve alacsonyabb keménységű víz jusson be a mosogatógépedbe, csak ne feledkezz meg a szűrők rendszeres tisztításáról, cseréjéről.

Túl sok tisztítószer

Ha nem tablettát, hanem por állagú mosogatószert használsz, fontos, hogy a megfelelő mennyiség kerüljön a gépbe, a túltöltés következtében ugyanis lerakódások keletkezhetnek, amik aztán károsítják a mosogatógépedet – a szerelők szerint ez az egyik leggyakoribb hiba, amit a háztartásokban a mosogatógépek kárára elkövetnek. Sokat segít, ha van kéznél egy mérőeszközöd, amivel mindig a megfelelő mennyiségű tisztítószert mérheted a tartályba.

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!