10 mosogatógép trükk, amit még a géppel mosogatók sem mindig tudnak

Zabolai Margit
Írta: ,

Elmosogat, amíg nem vagy otthon, spórol a vízzel, lehetővé teszi, hogy egy családi vacsora után szerelmesen összebújjatok vagy együtt játszatok a gyerkőccel, senkinek sem kell a konyhában dolgoznia. A mosogatógép igazán praktikus találmány, amivel rengeteg időt nyerhetsz, most pedig adunk néhány tippet a használatához, hogy még hatékonyabb legyen, és még több téren segíthesse a házimunkát. (X)

Nem csak edényeket moshatsz!

Nyilván nem a tányérokkal és poharakkal együtt, de a mosogatógépbe nyugodtan beteheted például a gyermeked műanyag játékait, vagy bármilyen más, vízálló használati tárgyat, amire ráférne egy alapos fertőtlenítés. A program lejártával pakolj ki, és futtass le egy gyors öblítést üresen, ha szükségesnek érzed. A hűtőmágnes, dörzsszivacs, körömkefe vagy üvegtisztító kefe is bekerülhetnek a gépbe!

Mit tegyél, ha büdös?

A mosogatógép kellemetlen szagát több probléma is okozhatja, de a legtöbbször a szűrőben rekedt ételmaradékokból jön a kellemetlen szag. Ha ezt kitakarítottad, mégis kellemetlen levegő csap meg, amikor kinyitod a mosogatógép ajtaját, akkor érdemes külön mosogatógép-tisztítóval átmosni a gépet: helyezd el benne a tisztítószert az előírás szerint, és magas hőfokon indíts el egy üres járatot, hogy a lefolyókban esetleg megtelepedett gombáktól, baktériumoktól megszabadulj.

Az igazán súlyos melót lent végzik

Típustól függ, de általánosságban elmondható, hogy a mosogatógép lenti vízsugarai sokkal erősebbek, mint azok, amelyek a fenti edényeket mossák, így amikor a gépedbe bepakolsz, a lenti kosárba érdemes azokat az edényeket és tányérokat tenni, amelyek erősebben szennyezettek.

10 mosogatógép trükk, amit még a géppel mosogatók sem mindig tudnak

Műanyagot fentre

A műanyag edényeket ellenben – főleg, ha érzékenyek a hőre – érdemes fölülre tenni, mert egy magas hőfokos mosás esetén itt kevésbé vannak kitéve a forró víznek. Természetesen az itt tárolt edényeket is alaposan elmossa a gép, de mivel távolabb vannak a forró víz forrásától, nem fognak eldeformálódni.

Tedd be a ketchupos flakon tetejét!

Legközelebb, ha elhasználsz egy flakon ketchupot, a kupakot ne dobd ki, hanem kinyitva tedd a mosogatógépbe a következő mosogatáskor, majd rakd el a konyhaszekrénybe. Ha a következő üveg ketchup teteje kezd eltömődni a nyílás szájánál beragadt ketchuptól, csak cseréld le a kupakot a megőrzött tisztára. Nem csak könnyebb, higiénikusabb is lesz így adagolni a szószt.

Szárítás

Bizonyos mosogatógép programok nem szárítják meg az edényeket, így vagy nekiállsz kézzel eltörölgetni (habár épp azért vásároltál mosogatógépet, hogy többek közt, ettől megszabadulj) vagy hagyod magától megszáradni, így azonban foltos lesz a végeredmény. Habár már a legtöbb korszerű mosogatógépnek vannak szárítást is tartalmazó programjai, a műanyag edények így is gyakran nedvesek maradhatnak. Tanulmányozd ki a te mosogatógéped mely programjai szárítanak. Ha újítanál, érdemes olyan mosogatógépet beszerezned, amelynek hatékony szárító programjai vannak.

Mindenképpen használj gépi öblítőszert, melynek fő célja, hogy segítse és gyorsítsa a száradást, ezáltal nem marad csepp az edényeken, így nincs mi rászáradjon és vízkövesedjen.

10 mosogatógép trükk, amit még a géppel mosogatók sem mindig tudnak

 A műanyag edényeket minden mosogató el tudja mosni.

A Bosch PerfectDry mosogatógép azonban a műanyag edényeket is meg tudja szárítani.

A készülékben található Zeolith ásvány a nedvesség hatására meleg levegőt termel, mely egy erős, mégis gyengéd 3D légáramlásnak köszönhetően soha nem látott szárítási eredményeket garantál, akár a legnehezebben száradó anyagok esetében is.

 

Nem biztos, hogy elég a multifunkcionális tabletta

Amikor mosogatógéptablettát vásárolsz, olvasd el a leírást, hogy megtudd, mit tartalmaz. A többfunkciós tabletták többsége már eleve rendelkezik az öblítést segítő anyaggal és sóval is. Nem biztos azonban, hogy az adott helyrajzi feltételeknek megfelelő mennyiségeket tartalmaz, ezért ha valaki szeretné növelni a csillogást, a multifunkcionális tabletta mellé nyugodtan adjon még öblítőszert és sót a még ragyogóbb edényekért.

A mosogatógépnek is kijár a tisztítás!

Ha azt veszed észre, hogy a géped mostanában kevésbé hatékony, esetleg foltokat vagy kellemetlen szagot hagy maga után, itt az ideje kitakarítani a gépet! Vedd ki a kivehető tartókat, mosd meg és töröld át őket, egy szivaccsal és mosogatószeres vízzel dörzsöld át óvatosan a gumi alkatrészeket, tisztítsd meg a szűrőket, majd pedig indíts el egy üres tisztító programot mosogatógép tisztító folyadék használatával, hogy a mosogatógép ismét tiszta edényeket és friss illatot hagyjon maga után!

Használj vízlágyítót, ha kell!

Azt eddig is tudtuk hogy a háztartások többségében kemény a víz, ilyenkor érdemes vízlágyítót használni. Ezzel nem csak a mosogatógéped élettartamát növelhetjük meg, de az edényekre, poharakra lerakódó foltok kialakulását is elkerülhetjük. Azt azonban kevesen tudják hogy, vízlágyítót minden esetben érdemes használni, mert a lágyabb vízben a mosogatógép tabletta is hatékonyabban tud működni.

Bien tipp: A Finish termékek közt például minden mosogatógéphez szükséges terméket megtalálhatsz: mosogatógép tisztítószer, öblítő a fényesebb és szárazabb edényekért, vízlágyító, illatosító. 

10 mosogatógép trükk, amit még a géppel mosogatók sem mindig tudnak

Forró víz már az első körben is

A különösen szennyezett edények esetében jó, ha már rögtön az első öblítéskor is forró vízzel találkoznak. A mosogatógépnek azonban egy kis időre van szüksége ahhoz, hogy a vizet felmelegítse. Ha a program elindítása előtt megnyitod a konyhai csapot, és vársz, amíg a folyó víz felforrósodik, majd elzárod a csapot és elindítod a programot, akkor a rendszerből eleve forró víz kerül a gépedbe, mire pedig ez elfogy, a masina már felmelegedett annyira, hogy az utánpótlásról gondoskodjon.

+1 tipp: Ezért nem oldódik fel a tabletta

Ha rövid program esetén nem oldódik fel a tabletta, az azért is lehet, mert csak később engedi ki a tartályból és addigra vége is a programnak. Legtöbb gyártó javasolja, hogy rövid program esetén csak az edények közé dobd be a tablettát, hogy a feloldódás már a program indulásakor elkezdődhessen. Nézd csak meg a leírást!

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv